Dostupni linkovi

Iran tvrdi da će se u Beč vratiti samo na finalizaciju nuklearnog sporazuma


Hotel Palais Coburg u Beču, gde su vođeni pregovori o iranskom nuklearnom programu.
Hotel Palais Coburg u Beču, gde su vođeni pregovori o iranskom nuklearnom programu.

Iran će se vratiti u Beč samo kako bi finalizirao dogovor o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je u ponedjeljak, 4. aprila, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh, ističući da njegova zemlja neće ići u Beč na nove pregovore.

Iran tvrdi da još postoje neriješena pitanja te čeka da ih Washington riješi.

"U ovom trenutku još nemamo konačan odgovor iz Washingtona. Ukoliko Washington odgovori na otvorena pitanja, možemo otići u Beč što je prije moguće", kazao je Khatibzadeh.

Teheran je bio angažiran u pregovorima o oživljavanju sporazuma, formalno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja, direktno s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom, te indirektno sa Sjedinjenim Državama.

Iranska i američka delegacija u Beču ne komuniciraju izravno, ali poruke se prenose preko ostalih sudionika i Evropske unije, kao koordinatora razgovora.

Nakon gotovo godinu dana pregovora, strane su približile stavove o obnavljanju sporazuma iz 2015. godine.

No, razgovori su zaustavljeni prošlog mjeseca, nakon što je Rusija zatražila garancije da sankcije Zapada zbog invazije na Ukrajinu neće naštetiti njenoj trgovini sa Iranom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kasnije je rekao da je Moskva dobila potrebne garancije od Washingtona.

Među ključnim preprekama je zahtjev Teherana da s američke liste terorista bude uklonjena Revolucionarna garda. Washington je nedavno potvrdio da će sankcije ostati.

Sporazum iz 2015. između Irana i Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije, Njemačke, Rusije i Kine ublažio je sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje iranskog obogaćivanja urana, otežavši Teheranu razvoj materijala za nuklearno oružje.

Iran uporno poriče da traži nuklearno oružje i odbacuje tvrdnju da podržava teroriste.

Sporazum se raspao nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz dogovora 2018. godine

Zabrinutost Rusije oko utjecaja zapadnih sankcija na njezine odnose s Iranom uslijedila je nakon pritiska visokih iranskih dužnosnika za dubljim vezama s Rusijom nakon izbora iranskog tvrdolinijaškog predsjednika Ebrahima Raisija prošle godine.

Najviši iranski autoritet, vrhovni vođa ajatolah Hamnei, poziva na tješnje veze s Rusijom zbog dubokog nepovjerenja prema Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG