Dostupni linkovi

Nuklearni sporazum Teherana i velikih sila neizvjestan zbog ruskog zahtjeva SAD-u


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi na konferenciji za medije sa čelnikom iranske Organizacije za atomsku energiju Muhamedom Eslamijem, 5. marta 2022.
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi na konferenciji za medije sa čelnikom iranske Organizacije za atomsku energiju Muhamedom Eslamijem, 5. marta 2022.

Iranski dužnosnici kritizirali su rusko "miješanje" u završnoj fazi pregovora usmjerenih na oživljavanje nuklearnog sporazuma Teherana s velikim silama, izvijestila je u ponedjeljak, 7. marta iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim, prenio je Reuters.

Rezultati razgovora o oživljavanju pakta iz 2015. postali su neizvjesni nakon ruskih zahtjeva za američku garanciju da sankcije s kojima se suočava zbog sukoba u Ukrajini neće naštetiti ruskoj trgovini s Iranom.

Moskva je u subotu postavila potencijalni kamen spoticanja, baš u trenutku kada se činilo da višemjesečni neizravni razgovori između Teherana i Washingtona u Beču idu prema dogovoru, naveo je Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija želi pismenu američku garanciju da sankcije neće ni na koji način ometati rusku trgovinu, ulaganja i vojno-tehničku saradnju s Iranom.

Iranska novinska agencija Tasnim je u ponedjeljak citirala iranske dužnosnike koji su rekli da su ruski zahtjevi usmjereni na osiguranje njegovih interesa u drugim područjima i da "nisu konstruktivni".

Odgađanjem oživljavanja sporazuma i odgađanjem iranskog povratka na tržište nafte, Rusija je nastojala podići cijene sirove nafte i povećati vlastite prihode od energije, objavila je novinska agencija, ne navodeći izvor za tu procjenu.

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik Ali Šamhani rekao je u ponedjeljak da pregovarači ocjenjuju nove detalje koji su utjecali na razgovore u Beču.

Američki državni sekretar Antony Blinken pokušao je razbiti dvojbe o preprekama nuklearnom sporazumu, rekavši u nedjelju da sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine nemaju nikakve veze sa sporazumom.

''Dogovor o iranskom nuklearnom programu može se postići u najkraćem vremenu pod uvjetom da Sjedinjene Države prihvate stavove koje je Iran iznio na razgovorima koji su u toku u Beču'', saopćio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzadeh.

Dodao je da je ''postignut značajan napredak u pregovorima sa Sjedinjenim Državama o sporazumu o razmjeni zarobljenika''.

Francuska je u ponedjeljak, 7. marta upozorila Rusiju da ne pribjegava ucjenama. Dužnosnik francuskog predsjedništva rekao je novinarima da ''diplomati imaju tendenciju da svako pitanje tretiraju posebno, a ne da ih miješaju''.

"Jer inače, u stvarnosti, to je samo ucjena, a ne diplomatija", rekao je novinarima.

Dužnosnik francuskog predsjedništva pozvao je Rusiju da procijeni što je u igru u Beču, "to jest, povratak Irana na poštivanje svojih obveza" iz sporazuma iz 2015. koji se službeno zove Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja.

''Rusi to stvarno pokušavaju, a Iranci nisu sretni iako, naravno, ne govore previše javno. Pokušavamo pronaći izlaz iz toga", kazao je za Reuters jedan evropski diplomat.

Sporazum iz 2015. između Irana i Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije, Njemačke, Rusije i Kine ublažio je sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje iranskog obogaćivanja urana, otežavši Teheranu razvoj materijala za nuklearno oružje.

Iran uporno poriče da traži nuklearno oružje i odbacuje tvrdnju da podržava teroriste.

Sporazum se raspao nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz dogovora 2018. godine

Zabrinutost Rusije oko utjecaja zapadnih sankcija na njezine odnose s Iranom uslijedila je nakon pritiska visokih iranskih dužnosnika za dubljim vezama s Rusijom nakon izbora iranskog tvrdolinijaškog predsjednika Ebrahima Raisija prošle godine.

Najviši iranski autoritet, vrhovni vođa ajatolah Hamnei, poziva na tješnje veze s Rusijom zbog dubokog nepovjerenja prema Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG