Dostupni linkovi

Evropski ministri u Parizu o podršci Ukrajini i Moldaviji


Zastava EU ispred kongresne palate uoči samita Evropske političke zajednice u Granadi, Španija, 4. oktobar 2023.
Zastava EU ispred kongresne palate uoči samita Evropske političke zajednice u Granadi, Španija, 4. oktobar 2023.

Evropske države raspravljaju o tome kako mogu da ojačaju vojnu podršku Moldaviji koja se suočava sa sve agresivnijim i destabilizirajućim naporima Rusije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske.

Zamjenik portparola francuskog ministarstva vanjskih poslova Christophe Lemoin kazao je da će narednih dana evropski ministri vanjskih poslova i odbrane o tome razgovarati na sastanku u Parizu. Dodao je da će tema sastanka biti i jačanje podrške Ukrajini.

Sastanak bi se, prema riječima evropskih diplomata, mogao održati 7. marta, prenosi Rojters.

Cilj ministara je da iznesu konkretne ideje o sajber-odbrani, proizvodnji oružja, odbrani zemalja kojima prijeti Rusija, kao i zaštita granice Ukrajine sa Bjelorusijom i operacije deminiranja.

Bosansko iskustvo u minskim poljima Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:41 0:00

"Moldavija se suočava sa sve agresivnijim pokušajima destabilizacije. Situacija u Pridnjestrovlju ovdje se prati sa velikom pažnjom ", rekao je Lemoine novinarima.

Separatistička proruska moldavska regija Pridnjestrovlje 28. februara je zatražila "zaštitu" od Rusije zbog, kako su rekli, "sve većeg pritiska prozapadne vlade Moldavije koji je doveo do ekonomskog rata", prenio je ranije Moldavski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Oni tvrde da je Vlada u Kišinjevu pokrenula "ekonomski rat" protiv Pridnjestrovlja, blokirajući vitalni uvoz sa ciljem da ga pretvori u "geto".

Pridnjestrovlje se otcepilo od Moldavije 1990. pre raspada Sovjetskog Saveza, ali njegovu nezavisnost niko u svetu ne priznaje, čak ni Rusija koja ga podržava.

Separatisti su 1992. godine ratovali sa prozapadnom vladom Moldavije, što je rezultiralo stotinama mrtvih i intervencijom ruske vojske na strani pobunjenika.

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, Moldavija je zabrinuta da bi Moskva mogla da iskoristi Pridnjestrovlje da otvori novi front na jugozapadu.

Moskva je optužena da pokušava da destabilizuje Moldaviju, koja je dobila status zvaničnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u junu 2022. godine, što je za ruske vlasti neprihvatljivo.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG