Dostupni linkovi

EU očekuje da Crna Gora brzo sprovede odluku o sankcijama Rusiji


Ruska ambasada u Podgorici
Ruska ambasada u Podgorici

Evropska unija (EU) očekuje da će Crna Gora sprovesti retsriktivne mere protiv Rusije u skaldu sa odlukom EU o uvođenju sankcija Rusiji kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

Peter Stano, portparol EU je podestio da je Crna Gora do sada imala stopostotoni stepen u usklađivanju što, prema njemu, EU visoko ceni.

"Sprovođenje restriktivnih mera i donetih odluka je odgovornost nacionalnih vlasti. Očekujemo njihovo brzo sprovođenje od strane crnogorskih vlasti", poručio je Stano.

Izjave briselskog portparola dolaze nakon što crnogorska Vlada nije potvrdila sankcije Rusiji u skladu sa politikom EU.

Sednica Vlade Crne Gore, na kojoj su trebale da budu potvrđene sankcije Rusiji, prekinuta je 17. marta, zbog, kako su saopštili iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića, neslaganja "u proceduri usvajanja odluke o primeni sankcija".

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je da je Vlada Krivokapića, nepotvrđivanjem sankcija Rusiji, "nastavila da bruka Crnu Goru i urušava njen međunarodni ugled".

Sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, individualne i ekonomske, odnose se na zamrzavanje imovine, zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avione, zabranu ruskih vladinih medija, kao i zamrzavanje imovine 53 pravna i 680 fizičkih lica.

Crna Gora je 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, jer za tu odluku nije bila neophodna verifikacija na Vladi.

Odluka Vlade bila je neophodna za zabranu emitovanja ruskih kanala Russia Today i Sputnika, kako je ranije saopštila Agencija za elektronske medije.

Jahte ruskih oligarha su od 1. marta u više navrata uplavljavale u tivatski Porto Montenegro ali su brzo napustili crnogorske teritorijalne vode.

Unazad deset godina bogati Rusi vlasnici su biznisa, nekretnina i jahti na crnogorskom primorju.

Nepoznato je i da li ruski državljani kojima je EU uvela sankcije imaju pokretnu ili nepokretnu imovinu i finansijska sredstva u Crnoj Gori.

Rusija je 7. marta dodala Crnu Goru na listu neprijateljskih država zbog pristupanja sankcijama EU.

XS
SM
MD
LG