Dostupni linkovi

Jahta ruskog oligarha uplovila u Tivat


Jahta "Galactica Super Nova," vlasništvo ruskog milijardera Vagita Alekperova, u tivatskoj luci na crnogorskoj obali 1. marta 2022.
Jahta "Galactica Super Nova," vlasništvo ruskog milijardera Vagita Alekperova, u tivatskoj luci na crnogorskoj obali 1. marta 2022.

Jahta "Galactica Super Nova", koja je navodno u vlasništvu ruskog milijardera Vagita Alekperova, uplovila je 1. marta u crnogorsku luku u Tivtu, nakon što je prethodno bila usidrena u Barseloni, pokazuju podaci sajta Marine traffic.

Naime jednostavna pretraga na internetu povezuje ime Vagita Alekperova sa jahtom koja se zove Galactica Supernova.

Vagit Alekperov je predsjednik ruske naftne kompanije Lukoil, čije je bogatstvo FORBS procijenio na oko 20 milijardi dolara. Njegova jahta je duga 70 metara, ima bazen i heliopad, a građena je za boravak 12 osoba. Vrijednost plovila se procjenjuje na oko 75 miliona eura.

Zbog najavljenih sankcija Evropske unije (EU) i Sjedinjenjih Američkih Država koje bi bile usmjerene na imovinu milijardera povezanih sa ruskom vlašću i predsjednikom Vladimirom Putinom, neki od njih su usmjerili svoje jahte ka novim odredištima, pa i Crnoj Gori, u nadi da će izbjeći sankcije.

Putanja jahte "Galactica Super Nova" od Barselone (Španija) do Tivta (Crna Gora) prema portalu Marine Traffic specijalizovanog za praćenje plovila. 1. mart 2022.
Putanja jahte "Galactica Super Nova" od Barselone (Španija) do Tivta (Crna Gora) prema portalu Marine Traffic specijalizovanog za praćenje plovila. 1. mart 2022.

Šta je prethodilo?

Podsjetimo, Savjet EU je uveo sankcije za 680 fizičkih lica i 53 pravna lica iz Rusije koji su povezani sa akcijama koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Među mjerama su zamrzavanje njihove imovine, zabrana raspolaganja sredstvima, i zabrana ulaska ili tranzita preko teritorije EU.

Vagit Alekperov se za sad ne nalazi na spisku EU sankcionisanih Rusa.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je 1. marta tokom sjednice Evropskog parlamenta da će EU zamrznuti imovinu ruskih oligarha.

"Zatvorili smo naše nebo za ruske avione, uključujući privatne avione oligarha. Takođe, zamrznućemo i njihovu drugu imovinu – bilo jahte, luksuzne automobile ili nekretnine. To ćemo potpuno da zamrznemo", poručila je Fon der Lajen.

Kakva je pozicija Lukoila?

Prema pisanju Gardijana, Lukoil je moguća meta evropskih sankcija, s obzirom na važnost tog energetskog giganta za rusku ekonomiju i činjenicu da je već podložan nekim američkim sankcijama. Nije precizirano o kojim sankcijama je riječ. To je kompanija od strateškog značaja za Rusiju.

Iz Vlade je 1. marta ponovljeno da će Crna Gora u potpunosti podržati politiku EU u oblasti sankcija, ekonomskih i individualnih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pomenute mjere podrazumijevaju zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa, navedeno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Pozivi Vladi Crne Gore

Nevladina organizacija MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) je pozvala Vladu i ministarstva da saopšte što će konkretno preduzeti kako Crna Gora ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha, koji su pod udarom, ili im tek prijete međunarodne sankcije.

Kao primjer navode prebacivanje Alekperove jahte u Crnu Goru.

Kakve su reakcije nadležnih?

RSE je uputio Vladi Crne Gore i Ministarstvu kapitalnih investicija upit što se dešava sa imovinom onih koji se nađu na listi sankcija EU, ali je odgovor izostao.

Prethodno je Ministarstvo vanjskih poslova za RSE saopštilo da Crna Gora dosljedno prati zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije (EU) i stoprocentno se usaglašava sa odlukama Savjeta EU.

"To se, između ostalog, odnosi i na sankcije prema Rusiji", saopšteno je iz MVP u utrak, 28. februara.

Jahta "Galactica Super Nova," uplovljava u luku Tivat na crnogorskom primorju 1. marta 2022.
Jahta "Galactica Super Nova," uplovljava u luku Tivat na crnogorskom primorju 1. marta 2022.

Da li će jahte morati da se prodaju?

Među pomorskim agentima koje je RSE kontaktirao nezvanično kažu da će sankcije značiti da vlasnici ne mogu prodati ili založiti svoje jahte, ali i da će im biti zamrznuto i njihovo korišćenje.

S obzirom da je riječ o skupim plovilima, i njihovo održavanje i servisiranje izuzetno puno košta, procjenjuju da bi takva jahta nakon nekog vremena samu sebe "pojela".

Iz MANS-a ocjenjuju da je Crna Gora godinama bila prostor za sigurno i nekažnjeno skrivanje i plasiranje sumnjivog novca ruskih oligarha tokom bivše vlasti Demokratske partije socijalista.

"Tada je posebno crnogorska obala bila pretvorena u perionicu prljavog kapitala stečenog kriminalom, uz prećutne garancije tadašnje vlasti da se porijeklo tog novca neće dovoditi u pitanje", navodi MANS-a.

Iz te organizacije konstatuju da posljednji događaji upućuju da je Crna Gora i dalje prihvatljivo sklonište za ruske oligarhe i njihovu imovinu u bjekstvu od međunarodnih sankcija.

Zato je važno, dodaju, da crnogorska vlada stvori pravne preduslove koji bi državnim institucijama omogućili da konkretizuju svoju posvećenost politikama EU kada je u pitanju situacija u Ukrajini.

Vagit Alekperov, predsjednik Lukoila, zabilježio je najveći pad neto vrijednosti svoje imovine, 33% u četvrtak 24. februara, na dan kad je počela invazija Rusije na Ukrajinu.

Pad za oko 6,2 milijarde dolara spustio je njegovu imovinu na 13 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG