Dostupni linkovi

Pisonero Hernandez: EU prati rad Vlade Crne Gore u oblasti obrazovanja


Građani su ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u Podgorici, 21. jula tražili ostavku ministarke Vesne Bratić, ali i cijele vlade

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez izjavila je 22. jula da je u interesu Crne Gore da ima profesionalan, depolitizovan, efikasan i visokokvalitetan obrazovni sistem, koji uživa povjerenje javnosti.

Komentarišući aktuelna naimenovanja u crnogorskim obrazovnim ustanovama, Pisonero je medijima kazala da Evropska unija (EU), kontinuirano prati napredak države u oblasti javne uprave i obrazovnog sistema.

Upitana da prokomentariše nedavno imenovanje osobe koja veliča ratne zločince za vršioca dužnosti direktora jedne od osnovnih škola, i da li je to u skladu sa EU principima, Pisonero je navela da Unija odbacuje i osuđuje svako poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima.

Bura zbog postavljenja učiteljice koja podržava ratnog zločinca

Ministarstvo prosvjete postavilo je 12. jula, a potom, osam dana kasnije, pod pritiskom javnosti, opozvalo za vršiteljku dužnosti direktorku Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru, učiteljicu Radu Višnjić.

Višnjić koja je u istoj školi radila kao učiteljica, u novembru prošle godine dobila je otkaz nakon što je utvrđeno da je počinila težu povredu radne obaveze kada je preko interneta pozivala učenike na moleban u hram Srpske pravoslavne crkve u Baru.

Višnjić je na društvenim mrežama otvoreno podržala ratnog generala bosanskih Srba, Ratka Mladića tokom izricanja presude kojom ga je sud u Hagu 8. juna osudio na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici.

“Očekuje se da će politički lideri i državni službenici na Zapadnom Balkanu poštovati najviše standarde integriteta i svojim primjerom dati priznanje onome što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja suočavanjem sa korijenima mržnje koja je dovela do genocida i ratnih zločina”, rekla je Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Protest i zahtjev za smjenu ministarke prosvjete

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću interpelaciju za smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog, kako navode, skandaloznih imenovanja v.d. direktora crnogorskih obrazovnih institucija.

Zbog spornih naimenovanja direktora škola nekoliko stotina građana je 21. jula protestovalo ispred zgrade Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta u Podgorici.

Protest za ostavku ministarke prosvjete Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

U novoj Vladi Crne Gore koja je izabrana 4. decembra prošle godine, većina ministara, među kojima je i Vesna Bratić, bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), a Zdravko Krivokapić je na predlog SPC izabran za premijera.

Nju su izglasali pobjednici avgustovskih izbora, prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

XS
SM
MD
LG