Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU: Strategija za prijem Crne Gore naredne godine


Evropska komisija (EK) je za februar naredne godine najavila strategiju za uspješan prijem Crne Gore i Srbije u Evropsku uniju (EU) do 2025. godine, navodi se u dokumentima koji su objavljeni na sajtu izvršnog tijela EU.

Vijesti pišu, da se u takozvanom Pismu o namjerama u okviru izvještaja Stanje unije 2017 navodi, da će u strategiji za dvije države, koje su vodeći kandidati na Zapadnom Balkanu, poseban naglasak biti na "vladavini prava, fundamentalnim pravima i borbi protiv korupcije i na ukupnoj stabilnosti regiona".

"Ako želimo više stabilnosti u našem susjedstvu, moramo zadržati kredibilnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan", kazao je u srijedu predsjednik EK Žan Klod Junker o godišnjem izlaganju o stanju Unije u Evropskom parlamentu.

Kako je predviđeno da Britanija napusti EU 2019. godine, Junker je rekao da ne vidi novo proširenje bloka prije 2020. godine.

"Ali nakon toga, EU će imati više od 27 država članica", kazao je Junker.

On je naveo da "uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandat sadašnje EK" 2019. godine.

Juncker: EU će imati više od 27 članica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

XS
SM
MD
LG