Dostupni linkovi

EU poručila da crkva ne treba da se miješa u državne poslove u Crnoj Gori


Ilustrativna fotografija: zastave ispred zgrade Evropske komisije

Crna Gora je suverena država, vjerska pitanja ne treba da se miješaju u funkcije izvršne vlasti i to je osnovno načelo odvojenosti crkve i države u sekularnoj državi kakva je Crna Gora, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije za Radio Slobodna Evropa 3. februara, povodom političkog određivanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori prema manjinskoj vladi.

Četiri episkopa SPC koji imaju jurisdikciju u Crnoj Gori su dan ranije saopštili da "pobjedu s prethodnih izbora treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju", jer kako su naveli "borba za slobodu vjere u još nije završena". Navode i da "SPC u Crnoj Gori decenijama trpi gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima".

Iz SPC-a očekuju da će "političari pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu" te da oni ne vide rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti niti kroz podršku manjinskoj vladi.

Manjinsku vladu je kao izlaz iz višemjesečne političke krize u Crnoj Gori predložio građanski pokret URA, koji je dio vladajuće koalicije uz prosrpski Demokratski front i Demokrate.

URA je sa opozicionim i manjinskim partijama inicirala i izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi premijera Zdravka Krivokapića, o čemu će se odlučivati u Skupštini 4. februara.

Krivokapićeva Vlada je izabrana glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i pokreta URA početkom decembra 2020. godine, nakon što su zajedno na izborima smijenili Demokratsku partiju socijalistu s trodecenijske vlasti.

Krivokapić i većina aktuelnih ministara su bliski SPC, na čiji je predlog i izabran za premijera.

Promjeni vlasti u avgustu 2020. doprinijele su crkvene litije usmjerene protiv tadašnje vlasti DPS zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje je podržala tadašnja opozicija.

Uz negativne reakcije iz opozicionih partija koje su poručile da saopštenje SPC predstavlja nedopustivo miješanje crkve u politički život zemlje, oglasila se i grupa nevladinih organizacija ocjenom da episkopi SPC svojim saopštenjem dovode u pitanje pluralizam i sekularni karakter države Crne Gore.

Ocjenjuju da je ono suprotno Ustavu koji propisuje odvojenost vjerskih zajednica od države, te da je protivustavno i degradiranje Skupštine i onemogućavanje poslanika da se glasanjem opredjeljuju po sopstvenom uvjerenju.

Potpisnici saopštenja su Inicijatva za regionalnu saradnju, Centar za demokratiju i ljudska prava, Centar za monitoring i istraživanje, Udruženje pravnika Crne Gore, Crnogorski ženski lobi, Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava, Forum slobodnih građana Crne Gore.

XS
SM
MD
LG