Dostupni linkovi

SPC se politički odredila protiv manjinske vlade u Crnoj Gori


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije na božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici; 7. januara 202. godine
Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije na božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici; 7. januara 202. godine

Pobjedu s prethodnih izbora treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju, naveli su u zajedničkom saopštenju četiri episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji imaju jurisdikciju u Crnoj Gori 2. februara, dva dana uoči sjednice državnog parlamenta na čijem je dnevnom redu izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi Zdravka Krivokapića.

"Borba za slobodu vjere još nije završena i SPC u Crnoj Gori decenijama trpi gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima čiji politički predstavnici i poslije poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine, šire mržnju i netrpeljivost protiv naše Crkve", navodi se u saopštenju.

Predstavnici SPC dodaju da oni ne vide rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti niti kroz podršku manjinskoj vladi.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevoj vladi podnijela je vladajuća koalicija pokreta URA i Saveza građana Civis ("Crno na bijelo"), a podržali su ih poslanici Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), manjih opozicionih i partija manjinskih naroda.

URA je predložila i da se formira manjinska vlada kao izlaz iz višemjesečne političke krize koja je blokirala i evropske integracije.

Iz opozicionog DPS-a je saopšteno da su spremni da glasaju za manjinsku vladu "jer je i to bolje rješenje od katastrofalne situacije u kojoj se Crna Gora nalazi sa aktuelnom vladom".

Vladu premijera Zdravka Krivokapića, blisku SPC-u, izabrali su početkom decembra 2020. godine prosrpski Demokratski front, Demokrati i pokret URA koji su na avgustovskim izborima smijenili tridesetogodišnju vlast Demokratske partije socijalista.

Iz SPC-a očekuju da će "političari pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu", navodi se u saopštenju crkvenih zvaničnika koje potpisuju mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Dan ranije, premijer Zdravko Krivokapić je izjavio da padom Vlade politička moć prelazi u ruke DPS-a, te pozvao na vanredne parlamentarne izbore.

"Građani moraju biti svjesni da padom Vlade koncentracija političke moći prelazi u ruke poraženog DPS-a i njegovog predsjednika, koji dobija ogroman manevarski prostor da zloupotrijebi Ustav i diktira političku dinamiku u Crnoj Gori. Pozivam one koji me optužuju da branim fotelju, da vrate mandat građanima i provjere legitimitet svoje nove političke platforme – na vanrednim parlamentarnim izborima", napisao je Krivokapić na Twitteru 1. februara.

Na saopštenje SPC-a reagovali su iz Socijaldemokratske partije (SDP) ocjenom da bi bilo pošteno da se crkva registruje kao politička partija .

"Bilo bi pošteno da se Crkva Srbije registruje kao politička partija. Umjesto o jevanđelju, oni o manjinskoj Vladi. Umjesto Biblije, oni tumače izbornu volju", napisao je Ivan Vujović, funkcioner SDP-a.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović je izjavio da reakcija SPC-a pokazuje jedan od mnogih razloga zbog kojih aktuelna Vlada mora da ode.

"Nije dugo trebalo Srpskoj pravoslavnoj crkvi da opet počne da se bavi politikom. Odbrana sekularnog društva još je jedan u nizu razloga zbog kojih ova vlast što prije mora da ode. Današnja reakcija SPC-a samo nas još jednom uvjerava u to", saopštio je Bogdanović.

Saopštenje predstavnika SPC-a je primjer nedopustivog miješanja vjerske zajednice u politički život, smatra portparol socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije kazao je 30. januara na liturgiji u sabornom Hramu u Podgorici da Crkva vidi "jednu pometnju u narodu" i "mnogo vulgarnosti u politici" i da "treba da budemo daleko od toga".

"I neće dijeliti svoj narod, neće ga gledati kroz stranke, ko kojoj stranci pripada, nećemo svoj narod dijeliti na Srbe i na Crnogorce… Naravno, poštujemo sve i svačiju službu. Moraju da postoje i stranke i politika. Naša politika je to da smo sa Hristom", rekao je između ostalog Joanikije.

XS
SM
MD
LG