Dostupni linkovi

EU brexiterima: Nemojte protraćiti dato vrijeme


Tusk smatra da je "bolje išta nego ništa" i da će premijerka May uspjeti da osigura potrebnu većinu
Tusk smatra da je "bolje išta nego ništa" i da će premijerka May uspjeti da osigura potrebnu većinu

Velika Britanija će ostati članica Evropske unije (EU) do 31. oktobra, sa mogućnošću da izađe ranije ukoliko parlament u Londonu osigura podršku za sporazum o Brexitu - rezultat je maratonske šestosatne debate evropskih lidera na vanrednom summitu EU.

Uz ovo odobrenje, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je u "poruci britanskim prijateljima" rekao i: "Molim vas, nemojte protraćiti ovo vrijeme".

Britanci će tako morati da održe izbore za Evropski parlament ili da napuste EU 1. juna bez sporazuma.

Britanska premijerka Theresa May, koja je željela kraće odlaganje Brexita, kaže da je cilj Ujedinjenog Kraljevstva (UK) da napusti EU što je prije moguće.

"Izbor sa kojim se sada suočavamo je jasan kao i vremenski okvir. Tako da sada moramo uložiti sve naše napore da postignemo konsenzus o sporazumu koji je u nacionalnom interesu", napisala je premijerka u tweetu.

Premijerka May će izvijestiti u četvrtak britanski parlament o summitu u Briselu, dok će istovremeno biti nastavljeni pregovori sa opozicionom Laburističkom strankom u cilju postizanja konsenzusa oko Brexita.

Govoreći po okončanju summita u četvrtak ujutro u Briselu May je rekla: "U protekla tri mjeseca glasala sam tri puta za napuštanje EU. Da je dovoljan broj poslanika glasao sa mnom u januaru, mi bismo već bili van EU".

"Ono šta radim je da osiguram da kao vlada, vlada Konzervativne partije, ispunimo rezultat referenduma, da obezbjedimo Brexit narodu UK. Ono što nam ovo produženje omogućava je da prođemo kroz proces koji smo uspostavili i da omogućimo parlamentu da dođe do većine za put naprijed, tako da možemo ratifikovati sporazum i izaći iz Evropske unije. I ja to želim da uradim što je prije moguće. Ako smo to u stanju da uradimo prije kraja 22. maja, onda ne moramo da održavamo te izbore za Evropski parlament", dodala je May.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je među onima koji smatraju da nije izvjesno da se Britanci dogovore prije evropskih izbora.

"Vjerovatno će biti evropskih izbora u UK, što može izgledati čudno ali pravila su pravila, tako da moramo poštovati evropski zakon", istakao je Juncker.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je odluku EU u četvrtak ujutro objasnio riječima: "Ovo produženje je fleksibilno i, kao što sam očekivao, malo kraće nego što sam želio, ali još uvijek dovoljno da se pronađe najbolje moguće rješenje. Molim vas, nemojte ga protraćiti ovaj put".

Tusk smatra da je "bolje išta nego ništa" i da će premijerka May uspjeti da osigura potrebnu većinu.

"Mislim da je uvijek bolje imati parče nečega, nego mnogo ničega. Što znači da šest mjeseci i skoro tri sedmice može biti dovoljno za dobro rješenje, ako ima dobre volje od većine za neka rješenja u Londonu u parlamentu. Naša mjera je da finalizujemo cijeli proces u oktobru ali i politička namjera je bila jasna među državama članicama, naša želja i nada je da će UK biti spremna za finalno rješenje do kraja oktobra. Ali ja sam previše star da isključim i drugi scenario. Mislim da je još uvijek sve moguće", kazao je Tusk.

Tokom dugotrajnog zasjedanja summita u srijedu, kao i susreta premijerke May sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i kancelarkom Angelom Merkel dan ranije, bilo je jasno da franco-germanska osovina ima različite stavove o pitanju sage o Brexitu.

Dok je Njemačkoj u interesu da se Brexit izvede na uređen način, a ne da Britanci odu bez sporazuma, spremniji su na popuštanje, francuski predsjednik se plaši posljedica po jedinstvo EU i uticaj populista i brexitera na Uniju u periodu produženog boravaka u EU.

Ovo nije bez osnova, imajući u vidu da je lider tvrdog evroskeptičnog krila torijevaca Jacob Rees-Mogg prije nekoliko dana poručio da UK sada, kada će produžiti boravak u EU, treba da teži da podriva blok iznutra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG