Dostupni linkovi

Uskoro samit EU sa Zapadnim Balkanom o 'Evropskoj geopolitičkoj zajednici'


Predsednik Evropskog Saveta Charles Michel (Šarl Mišel)
Predsednik Evropskog Saveta Charles Michel (Šarl Mišel)

Evropska Unija (EU) namerava da narednog meseca organizuje samit sa liderima iz Zapadnog Balkana, s ciljem promovisanja pojačanog angažmana EU sa regionom.

Šestorica lidera Zapadnog Balkana biće pozvani da se sastanu sa članicama Evropskog saveta, 23 juna, uoči redovnog junskog EU samita.

Zvanična potvrda o održavanju ovog samita je došla odmah nakon što je 18 maja, predsednik Evropskog Saveta Charles Michel (Šarl Mišel) predložio formiranje “Evropske geopolitičke zajednice”.

U govoru u Evropskom Ekonomsko-socijalnom Komitetu, predsednik Evropskog saveta je predložio postupno uključivanje zemalja zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU-a, u skladu sa njihovim napetkom u pristupnom procesu.

Šarl Mišel je podvukao da njegova ideja nije zamišljena kao zamena za proces proširenja.

“Želim biti vrlo jasan od samog početka. Ova inicijativa ni u kojem slučaju ne ide za tim da zamijeni proširenje ili osigura novi izgovor za odugovlačenje. Isto tako, to nije ni jamstvo za one koje suđeluju (u Europskoj geopolitičkoj zajednici) da će jednog dana biti članice EU-a”, rekao je Mišel.

Njegova ideja se poklapa sa nedavnom inicijativom predsednika Francuske Emmanuela Macrona (Emanuel Makron), za novi tip "političke evropske zajednice" koja bi omogućila zemljama van Evropske unije, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže "osnovnim evropskim vrednostima". Ovaj predlog je Macron izneo u govoru 9. maja u Stazburu.

Mnogi analitičari gledaju na Macronovu inicijatoivu kao na pokušaj da se u okviru nove političke organizacije, zapravo, spreči proširenje EU.

Održavanje samita sa Zapadnim Balkanom, gde će se raspravljati o prilikama u regionu, ranije je najavilo francusko predsedništvo koje je šestomesečni mandat na čelo EU preuzelo 1. januara ove godine.

Prema zvaničnima EU, junski samit će biti prilika da se neformalno razgovara o svim problematčnim pitanjima u regionu, ali i o inicijativi Šarla Mišela.

Predsednik Evropskog saveta je u govoru potvrdio da je već otpočeo konsultacije sa 27 šefova država i vlada iz zemalja članica EU o ovoj temi, te da će o njoj raspravljati na redovnom evropskom samitu koji će biti održan iste večeri nakon samita sa Zapadnim Balkanom.

Naime, Mišel je izneo da bi predloženom geopolitičkom zajednicom upravljati čelnici država koje u njoj učestvuju i koji će se sastajati najmanje dva puta godišnje. Fokus te saradnje, prema predsedniku Evropskg saveta, biće spoljna politika.

Inače, od početka rata u Ukrajini, ojačan je angažman i fokus Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana. U ponedeljak, 16 maja, ministri inostranih polsova EU su pozvali na učešće njihove kolege iz regiona kako bi razgovarali o uticaju ruske agrecije i na region.

Kasnije u toku godine će biti održan još jedan samit EU sa Zapadnim Balkanom. Radi se o već uspostavljenoj tradiciji da se jednom godišnje okupe lideri iz Evropske unije i regiona kako bi raspravljali o procesu proširenja.

XS
SM
MD
LG