Dostupni linkovi

Macron stavio Z. Balkan u prioritete francuskog predsedavanja EU


Emmanuel Macron, predsednik Francuske
Emmanuel Macron, predsednik Francuske

Predsednik Francuske, Emmanuel Macron (Emanuel Makron) izneo je stajalište da je neophodno razjasniti pitanje evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana te je najavio održavanje konfrencije posvećene ovom regionu u junu naredne godine.

Macron je govorio o prioritetima francuskog predsedavanja Evropskom unjiom (EU) koje počinje od prvog januara 2022. godine.

On je ocenio da je Zapadni Balkan više od susedstva Evrope, jer je "u srcu Evrope".

"Taj region danas prolazi kroz nove napetosti. Istorija se vraća. Ponekad se vraća i tragičnost. Danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu", naveo je predsednik Francuske Emmanuel Macron.

On je objasnio da EU treba voditi politiku ponovnog angažovanja, ali i investicija kako "bismo favorizovali ekonomsku integraciju regona; razvili razmenu ljudi, pokrenuli pitanje manjina koje je prisutno u regionu, ali i boriti se protiv uticaja i manipulacija koje su posledica delovanja više regionalnih sila koje preko Balkana žele da destabilizuju Evropu".

"Vjerujem da je taj politički i ekonomski rad prema Zapadnom Balkanu prava agenda suverenosti za našu Evropu jer ne možemo da izgradimo mirnu Evropu u narednih 50 godina ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas. To znači da treba razjasniti njegovu evropsku perspektivu, reinvestirati u region i njegovo jedistvo i imati zajedničku ambiciju za decenije koje slede", izjavio je Macron.

Francuski predsednik se smatrao "kočnicom" procesa proširenja EU prema Zapadnom Balkanu.

Neposredno nakon izbora na čelo Francuske, Emmaneul Macron je 2017. godine izjavio da je proširenje EU nemoguće bez unutrašnjih reformi u evropskim institucijama.

Isto i čvršće stajalište je izneo uoči samita u Sofiji, kada je EU, prvi put nakon 15 godina organizovala samit sa državama Zapadnog Balkana.

U oktobru 2019. godine, sprečio je otvaranje pristupnih pregovora između EU i Severne Makeodnije i Albanije. Radilo se o ključnom trenutku za EU budući da je S. Makeodnija već bila rešila bilateralani spor sa susednom Grčkom i kao rezultat promenila i ime države.

Emmanel Macron je tražio da se promeni stav prema pristupnom procesu i to je bio razlog zašto je Evropska komisija (EK) usvojila novu revidiranu metodologiju za pregovore u članstvu, samo par meseci kasnije, odnosno u februaru 2020. godine.

Za Francusku se takođe smatralo da blokira viznu liberalizaciju za Kosovo, iako Evropska komisija od 2018. traži od država članica da se ukine bezvizni režim sa kosovske građane.

Francusko predsedavanje Evropskom unijom trajaće od prvog januara do 30. juna naredne godine.

XS
SM
MD
LG