Dostupni linkovi

Njemačka želi brže pregovore o približavanju Zapadnog Balkana EU


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, Njemačka, 13. maja 2022.
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, Njemačka, 13. maja 2022.

Diskusija o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bi se trebala ubrzati, smatra ministrica vanjskih poslova Njemačke, Annalena Baerbock.

Ne bi trebalo gubiti više vremena u naporima za integraciju i harmonizaciju, rekla je Baerbock u petak nakon razgovora sa svojom slovenačkom kolegicom Tanjom Fajon u Berlinu.

"Na Balkanu se ne smije stvarati niša u kojoj se mogu smjestiti Rusija ili drugi akteri," izjavila je Baerbock.

Osim Rusije, veći uticaj na Zapadnom Balkanu traži i Kina.

"Zapadni Balkan je geografski u sredini EU. Moramo konačno dovesti ljude Zapadnog Balkana u naš politički centar", zahtijevala je Baerbock.

Unija je trebala održati obećanje da će otvoriti pristupne pregovore, posebno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smatra njemačka ministrica.

"To je u našem sopstvenom strateškom interesu, a takođe i pitanje kredibiliteta.”

U toku su pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

U martu 2020. godine Evropsko vijeće se složilo da otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali je Bugarska blokirala tu odluku na osnovu optužbi da je makedonski jezik prosto bugarski pod drugim imenom i da Skoplje ne poštuje kulturne i historijske veze s Bugarima.

Ipak, prošle sedmice je parlament Bugarske dao Vladi zeleno svjetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Sjevernu Makedoniju.

Ovaj potez uslijedio je nakon izmjene teksta pregovaračkog okvira - koji bi garantovao prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji kroz ustavne promjene i obavezao Skoplje na održavanje dobrih odnosa s Bugarskom.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG