Dostupni linkovi

Za vlasti u Skoplju francuski prijedlog povoljniji i solidna osnova da donesu stav


Sa konferencije za novinare u Vladi nakon konsultacija vladajuće koalicije o francuskom prijedlogu
Sa konferencije za novinare u Vladi nakon konsultacija vladajuće koalicije o francuskom prijedlogu

U francuski prijedlog za ukidanje bugarskog veta za ulazak Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju (EU) su ugrađene naše primjedbe i on predstavlja solidnu osnovu za izgradnju stava, izjavio je premijer te države Dimitar Kovačevski.

On je to rekao nakon susreta sa liderima stranaka vladajuće koalicije na kojem je razmotren francuski prijedlog koji je stigao u Skoplje u četvrtak. Istog dana je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako smatra da je pronađeno kompromisno rješenje.

Nakon konferencije za novinare premijera i lidera vladajuće koalicije integralna verzija do tada neobjavljenog francuskog predsjedništva Unijom objavljena je na web stranici makedonske Vlade.

"Francuski prijedlog uključuje naša zapažanja i jasno izražene stavove. Položaj u kojem se danas nalazimo daleko je povoljniji za nas, naša pozicija i strategija su dali rezultate", rekao je premijer Dimitar Kovačevski nakon sastanka u Vladi sa koalicionim partnerima.

"U evropskom prijedlogu imamo definisane stavove za jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i da protokol nije u pregovaračkom okviru. Naš stav o daljem bezuslovnom pokretanju pregovaračkog procesa i održavanju konferencije sa EU takođe je uključen u prijedlog", rekao je Kovačevski.

integralna verzija dokumenata francuskog prijedloga na engleskom jeziku

Međutim, u prijedlogu se navodi da je "u pogledu prijevoda zakonodavstva EU, Unija primijetila odgovarajuće jednostrane deklaracije Bugarske i Sjeverne Makedonije o makedonskom jeziku".

U prijedlogu se takođe navodi da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju suštinski elementi procesa proširenja.

"Podsjećamo vas na važnost postizanja opipljivih rezultata i implementacije bilateralnih sporazuma, uključujući Prespanski sporazum sa Grčkom i Sporazum o dobrosusjedstvu sa Bugarskom", navodi se u prijedlogu.

Na pitanje radi li se o izmijenjenom prijedlogu ili od ranije poznatom, premijer je rekao kako je "bugarski parlament u proteklom periodu donio novu rezoluciju kojom je anulirana rezolucija koja je bila restriktivna i to je nešto što je dovelo do ovog prijedloga".

Bugarski parlament dao je Vladi zeleno svjetlo 24. juna da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Sjevernu Makedoniju. Ovaj potez uslijedio je nakon izmjene teksta pregovaračkog okvira - koji bi tako garantovao prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji kroz ustavne promjene i obavezao Skoplje na održavanje dobrih odnosa s Bugarskom.

Bugarska je blokirala evropsku integraciju Sjeverne Makedonije tvrdnjom da krade bugarsku istoriju i da je makedonski jezik dijalekt bugarskog.

"Sva naša identitetska pitanja su riješena", rekao je Kovačevski.

Šta je podrazumijevao prvi francuski prijedlog?

Francuski prijedlog - u prvobitnom obliku - predviđao je da bugarski uslovi postanu dio obaveza Sjeverne Makedonije prema EU. Istovremeno, Evropska komisija bila bi garant za njihovo sprovođenje.

Ovo rješenje poznato je kao "francuski prijedlog" jer je došlo tokom francuskog predsjedavanja EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Poslije francuskog predsjedavanja Savjetom EU, koje je završeno 1. jula, slijedi šestomjesečno predsjedavanje Češke Republike.

Francuski prijedlog je ukupno treći pokušaj deblokiranja bugarskog veta. Njemu su prethodili njemački i portugalski prijedlog.

Slijede dalje konsultacije

Premijer je naveo da su ovim sastankom počele konsultacije koje će dovesti do zauzimanja stava Sjeverne Makedonije o prijedlogu. Najavio je konsultacije sa predsjednikom države, parlamentom, opozicijom, ali i stručnjacima, nevladinim sektorom i medijima.

"Mi ovaj prijedlog vidimo kao solidnu osnovu za izgradnju ozbiljnog, odgovornog državničkog stava prema prilici koja se otvara za našu zemlju", rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare sa liderima vladajućih stranaka.

Demokratska unija za integracije (DUI) cijeni da je prijedlog dat u vidu ideja za rješenje dobra osnova za okončanje spora i deblokadu evropskog puta.

"Smatramo da se ovakve šanse za kompromis koji ne ugrožavaju identitet, jezik i nacionalno dostojanstvo naših sugrađana Makedonaca ne smiju propustiti, radi sigurne i progresivne budućnosti zemlje i regiona”, poručili su iz DUI.

Vodeća opoziciona partija ide na proteste

Istovremeno, lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao je u petak iz sjedišta stranke na opštenarodni protest koji će se održati sutra, u 19 sati na platou ispred Vlade. Cilj je, kako je rekao, braniti ono što se zove evropska vrijednost i spasiti pregovarački proces sa EU.

On je ustvrdio kako ovaj prijedlog "sadrži sve bugarske zahtjeve i u dijelu istorije, i u dijelu jezika i u dijelu identiteta", te kako se u dokumentu radi o "semantičkoj zamjeni riječi za koje Vlada kaže da je uspjeh".

"Prihvatanje ovakvog predloga podrazumeva puno pravo Bugarske da menja udžbenike i piše ih po bugarskom diktatu, a naša djeca u osnovnom obrazovanju da uče po bugarskom diktatu, inače nema evropske budućnosti. Prihvatanje da su Goce Delčev, Dame Gruev, Jane Sandanski i drugi heroji i revolucionari bili Bugari, da je makedonski jezik dijalekt bugarskog", rekao je Mickoski.

U Bugarskoj još nema reakcija

U Sofiji do sada nije bilo reakcija na francuski prijedlog, a do sada se niko od predstavnika Vlade nije izjasnio da li je predlog prihvatljiv.

Jedina reakcija na novi francuski prijedlog u Bugarskoj je samo izjava ministrice vanjskih poslova Teodore Genčovske koja je u četvrtak rekla da ne postoji drugi francuski prijedlog za Republiku Sjevernu Makedoniju.

EU otvara pregovore ako prijedlog bude prihvaćen

Zvaničnici EU su potvrdili u četvrtak da novi prijedlog uzima u obzir zabrinutosti koje su izrazile obje strane. Oni su naglasili da bi, ako prijedlog bude prihvaćen, to omogućilo iskorak na kome je EU radila više od dvije godine.

"To bi otvorilo put za trenutno usvajanje (u Savjetu EU) pregovaračkih okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i za organizovanje međuvladinih konferencija sa obje zemlje", rekao je jedan zvaninik EU.

Kako je javio dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, saznaje se da se već u narednim danima, u slučaju da francuski prijedlog bude prihvaćen, može očekivati organizovanje međuvladine konferencije kojom bi formalno otpočeo proces pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kako je 24. juna izjavio šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, za Vladu u Skoplju postoje tri ključna pitanja, dok s druge strane Bugarska ističe četiri svoja zahtjeva koja bi mogla uticati na dopunu francuskog prijedloga za deblokiranje integracija Severne Makedonije u EU.

Jezik, istorijska pitanja van okvira pregovora s EU i određivanje datuma kada će uslijediti ustavne promjene, bile su glavne crvene linije za Sjevernu Makedoniju.

One će odrediti i da li je za njih prihvatljiva konačna, usaglašena verzija francuskog prijedloga za uklanjanje bugarskog veta na pregovarački proces, poručio je Osmani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG