Dostupni linkovi

Eskobar i Lajčak u Beogradu sa zvaničnicima i opozicijom


Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak u Beogeadu, februar 2022.
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak u Beogeadu, februar 2022.

Tokom posete Beogradu Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) želi da se sastane sa što većim brojem političkih aktera Srbije, navela je na Tviteru američka ambasada.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak nalaze se u dvodnevnoj poseti Beogradu.

"EU i SAD tesno sarađuju na realizaciji evropske budućnosti Kosova i Srbije, kao njihove zajedničke vizije, a napredak u normalizaciji međusobnih odnosa je važan korak", dodala je američka ambasada u objavi na Tviteru.

Zvaničnici u Beogradu su tokom razgovora sa Eskobarom i Lajčakom izrazili uverenje da će na Kosovu biti fomirana Zajednica srpskih opština po Briselskom sporatumu, kao i da će kosovske vlasti dozvoliti tamošnjim Srbima da glasaju na srpskim izborima 3. aprila.

Izaslanici SAD I EU poručili su svojim sagovornicima u Beogradu da se otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom.

Brnabić očekuje punu implementaciju Briselskog sporazuma

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, kao i punu implementaciju Briselskog sporazuma.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Lajčak rekao da Evropska unija ulaže velike napore u nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da je pozvao Beograd da nastavi da bude posvećen tom procesu.

Eskobar je tokom razgovora sa premijerkom Srbije poručio da dve strane jedino kroz dijalog mogu da rešavaju sva otvorena pitanja i da za to ne postoji alternativa.

Premijerka je izrazilila nezadovoljstvo zbog toga što Srbima sa Kosova nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu o promeni Ustava Srbije 16. januara.

Na referendumu o promeni Ustava Srbije, koji je održan 16. januara, vlasti u Prištini nisu dozvolile kosovskim Srbima da glasaju na teritoriji Kosova.

Skupština Kosova je dan uoči referenduma usvojila rezoluciju koja zabranjuje održavanje referenduma Srbije na Kosovu. U toj rezoluciji je navedeno da organizovanje referenduma Srbije na Kosovu narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova i da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova, te međunarodnim standardima.

Premijerka Srbije je takođe pozvala dvojicu predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Srbima omogućilo glasanje na izborima koji se u Srbiji održavaju 3. aprila.

U Srbiji se 3. aprila održavaju predsednički i vanredni parlamentarni izbori na kojima Srbi koji žive na Kosovu imaju pravo da glasaju.

Selaković: Sve nesuglasice u regionu rešavati dijalogom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da je Srbija dosledna u nemešanju u unutrašnja pitanja susednih država i čvrsta u stavu da je sve nesuglasice potrebno rešavati demokratskim političkim dijalogom.

On je sagovornicima preneo i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom i otvoren za postizanje kompromisnog dogovora koji će biti obostrano prihvatljiv.

Selaković je ukazao da Priština, ni skoro devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Formiranje ZSO dogovoreno je u Briselu u dijalogu Beograda i Prištine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da ti principi nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava. Kao sporno je navedeno to što se ZSO ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.

Dačić zamolio SAD i EU da iskoriste svoj autoritet u Prištini

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je tokom razgovora sa Eskobarom i Lajčakom zamolio da EU i SAD iskoriste svoj autoritet kako bi izvršili uticaj na prištinske vlasti da to omoguće.

Lajčak je, kako je saopšteno, izjavio da je pozicija EU da izbori treba da budu organizovani i na Kosovu i da je o tome razgovarano tokom posete Prištini.

Američki i evropski posrednik su preneli Dačiću da su u svim razgovorima koje su imali u Prištini poslali jasnu poruku da ZSO mora da bude formirana, kao i da sve što je dogovoreno dijalogom mora da bude sprovedno sprovedeno.

I direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković preneo je sagovornicima čvrstu opredeljenost Beograda za nastavak dijaloga.

„Ali taj proces mora biti paralelan i podrazumeva da Priština ispuni preuzete obaveze iz procesa dijaloga, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština“, naveo je Petković.

On je, kako je navedeno u saopštenju, izrazio zabrinutost i zbog činjenice da Priština ne sprovodi sopstvene odluke, posebno kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani.

Uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.

Po odluci Ustavnog suda Kosova manastir Visoki Dečani vlasnik je nad 24 hektara zemljišta i šume.

Eskobar i Lajčak se sreli i sa opozicijom

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sreli su se i sa predstavnicima opozicije u Beogradu.

"SAD ne podržavaju političke partije u Srbiji već zdrav razvoj njene demokratije. Svi akteri njenog političkog života igraju važnu ulogu u ovom procesu i čine državu snažnijom", navedeno je na Tviteru američke ambasade.

Na razgovoru sa izaslanicima SAD i EU bili su Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana, Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd i Nebojša Zelenović predsednik Zajedno za Srbiju.

Opozicione stranke koje su bojkotovale prethodne parlamentarne izbore, u junu 2020. godine, najavile su učešće na narednim aprilskim izborima. Veći deo opozicije je bojkotovao prošle izbore smatrajući da ne postoje uslovi za njhivo slobodno i pošteno održavanje.

Eskobar i Lajčak su nakon razgovora u sredu uveče sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručili da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga.

Popodne u četvrtak, na kraju posete Beogradu, Eskobar i Lajčak će održati zajedničku konferenciju za medije.

XS
SM
MD
LG