Manastir Dečani: Godine čekanja na pravdu

Sandra Cvetković

Sudski spor oko pitanja kome pripada 24 hektara zemlje i šume - društvenim preduzećima ‘Apiko’ i ‘Iljiria’ ili srednjevekovnom manastiru Visoki Dečani - trajao je 16 godina.

Potom je Ustavni sud Kosova 2016. godine doneo odluku u korist manastira Dečani ali ona do danas nije sprovedena, iako su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve strane.

Međunarodna zajednica godinama unazad poziva kosovske institucije da sprovedu ovu odluku Ustavnog suda i manastiru dozvoli da zemlju upiše u katastar.

Manastir Visoki Dečani ima još jedan spor sa lokalnim vlastima u Dečanima a to je izgradnja magistralnog puta Dečani – Plav. Radovi na izgradnji ovog puta se odvijaju kroz Zaštićenu zonu i prekidani su u više navrata na zahtev Vlade Kosova ili međunarodne zajednice.

20 maj 2016

Ustavni sud Kosova donosi odluku da je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemlje i šume.

Odbacuje odluku Apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova iz 2015. godine da se predmet ponovo vrati Osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud utvrđuje i da je prethodna odluka Vrhovnog suda iz 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, "res judicata" (pravosnažno presuđena stvar).

21 maj 2016

Društvena preduzeća ‘Apiko’ i ‘Iljiria’ podnose Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu "zakonitosti i ustavnosti", s ciljem da se "ukine" i "opozove" odluka Ustavnog suda o tome da je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemlje i šume.

Tvrde da je ta odluka "nezakonita i neustavna".

20 juni 2016

Istoričari i lokalna vlast u Dečanima održavaju proteste zbog odluke Ustavnog suda kojom je potvrđeno da je manastir vlasnik 24 hektara zemlje i šume. Smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima ‘Apiko’ i ‘Ilirija’, te da nikada nije pripadala manastiru, kao i da je Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru.

Istovremeno, iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) izražavaju nadu da će se odluka Ustavnog suda poštovati.

31 oktobar 2016

Ustavni sud Kosova donosi “Rešenje o neprihvatljivosti” u vezi zahteva za ocenu "zakonitosti i ustavnosti", koji su podneli ‘Apiko’ i ‘Iljiria’.

Iz Ustavnog suda navode da “takva zakonska radnja nije dozvoljena, dopuštena iIi ovlašćena na bilo koji način, bilo kojom odredbom Ustava, Zakona ili Poslovnika”. Zaključuje se da Ustavni sud svoje konačne odluke ne može oceniti, ukinuti, preispitati i opozvati.

20 april 2017

Evropska unija izražava zabrinutost jer se odluka Ustavnog suda u vezi imovine manastira ne sprovodi.

Sa druge strane, Savez istoričara Kosova, ogranak u Dečanima, daje ultimatum Vladi Kosova da se do 21. aprila, uključi u rešavanje ovog pitanja a da će u suprotnom blokirati put koji vodi ka manastiru, u znak nezadovoljstva radom domaćih institucija.

Vlada Kosova poručuje da se odluka Ustavnog suda mora sprovesti i da nema povratka.

26 maj 2018

Nastavljaju se radovi na izgradnji puta Dečani – Plav, koji su započeti 2014. godine a koji se odvijaju u neposrednoj blizini manastira Visoki Dečani.

Srpska pravoslavna crkva se protivi izgradnji ovog puta jer “ugrožava jedan od najznačajnijih UNESCO spomenika na Balkanu – manastir Visoki Dečani”.

Put Dečani – Plav prolazi kroz zonu koja je zaštićena Zakonom od 2008. godine u cilju zaštite srpskih pravoslavnih manastira, crkava i drugih verskih objekata na Kosovu.

27 maj 2018

Na zahtev međunarodne zajednice kosovske vlasti obustavljaju radove na izgradnji puta Dečani – Plav kroz zaštićenu zonu u blizini manstira.

14 august 2020

Nastavljaju se radovi na izgradnji puta Dečani – Plav, kojima se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva na Kosovu.

16 august 2020

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti traži da se obustave radovi na izgradni puta Dečani – Plav.

Istog dana, komandant vojne misije NATO-a na Kosovu (KFOR), general major Mikele Risi (Mićele Risi), obilazi Specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani. Tom prilikom razgovara sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem i igumanom manastira Dečani Savom Janjićem o pronalaženju rešenja za izgradnju puta Dečani –Plav.

12 Novembar 2020

Savet za sprovođenje i nadgledanje, koji čine predstavnici Vlade Kosova, Srpske pravoslavne crkve i međunarodne zajednice, usvaja sporazum o izgradnji obilaznice oko Specijalne zaštićene zone u neposrednoj blizini manastira Visoki Dečani, čime se rešava spor oko izgradnje magistralnog puta na relaciji Dečani - Plav.

19 maj 2021

Ambasadori Sjedinjenih Država, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije na Kosovu (zemlje Kvinte) u zajedničkom saopštenju za medije traže od nove Vlade Kosova da ispoštuje odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, prema kojoj 24 hektara zemljišta pripada manstiru Visoki Dečani.

20 maj 2021

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poziva na dijalog sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. U pismu upućenom igumanu manastira Visoki Dečani, izražava želju da poseti manastir.

Iz eparhije Raško-prizrenske SPC poručuju da će razgovori biti mogući tek kada se sprovede odluka Ustavnog suda iz 2016. godine, prema kojoj 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani.

24 septembar 2021

Ustavni sud Kosova donosi "Rešenje o neizvršenju presude" u kome se konstatuje da da njegova odluka iz 2016. nije izvršena.

Ustavni sud u ovom rešenju navodi da nema nadležnost za procenu odgovornosti za neizvršenje jedne odluke Suda od odgovornih organa, ali da takva procena pripada državnom tužiocu, u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku Republike Kosova.

31 oktobar 2021

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Von Crammon navodi da su "tolerancija i međusobno poštovanje suština multietničkog društva". Ona je putem objave na svom Twitter nalogu pozvala Vladu Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda jer "vladavina prava znači jednak tretman svih".

1 Novembar 2021

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode je na svom Twitter nalogu napisao da se u potpunosti slaže sa konstatacijom da se kasni sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine.

"Samovoljna primena vladavine prava nije put napred", napisao je Rode odgovarajući na objavu Viole Von Cramon, izvestiteljke za Kosovo u Evropskom parlamentu.

1 Novembar 2021

Eparhija raško-prizrenska u Gračanici, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine, saopštava da Srpska pravoslavna crkva očekuje od nadležnih kosovskih institucija da izvrši odluku Ustavnog suda iz 2016. kojom se manastiru Dečani potvrđuje vlasništvo nad 24 hektara zemlje i šume.

30 Novembar 2021

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država putem saopštenja izrazili su zabrinutost zbog toga što "uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine".

"Sprovođenje ovih odluka je fundamentalna demokratska odgovornost neophodna za demokratsku konsolidaciju Kosova i buduće evroatlantske integracije."

"Još jednom podstičemo Vladu Kosova da ostavi političke nesuglasice po strani, prihvati svoje demokratske odgovornosti i u potpunosti sprovode sve sudske odluke."