Dostupni linkovi

Eskobar i Lajčak iz Beograda pozvali na nastavak dijaloga Kosova i Srbije


Eskobar, Lajčak i Vučić (sleva nadesno) tokom sastanka u Beogradu, 2. februar 2022.
Eskobar, Lajčak i Vučić (sleva nadesno) tokom sastanka u Beogradu, 2. februar 2022.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak (Miroslav Lajčák) poručili su 2. januara u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Srbije i Kosova, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

“Od ključnog značaja je da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga”, poručili su Eskobar i Lajčak u razgovoru sa Vučićem, preneo je Javni servis Radio-televizija Srbije (RTS).

Predsednik Vučić se, kako prenosi RTS, zahvalio dvojici zvaničnika na posvećenosti i izrazio uverenje da se tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obe strane u dijalogu može doći do kompromisnog rešenja i zajedničkog jezika u interesu i Srba i Albanaca.

Vučić je, kako se navodi, istakao da "Srbija kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze".

S druge strane, kako je naveo, Srbija nailazi na kontinuirane pokušaje "vlasti u Prištini" da nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza.

Eskobar je s Lajčakom posetio Kosovo 31. januara, gde je u razgovoru sa kosovskim zvaničnicima poručio da proces dijaloga ima punu podršku SAD, i ponovio da se ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

"U tom smislu, ohrabrujemo sve strane da na Zapadni Balkan gledaju kao na potencijalne buduće članice EU, koje će biti u miru jedni sa drugima. A najbolja nada za to je dijalog", izjavio je tada Eskobar na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom (Albinom) Kurtijem.

Zajednica srpskih opština kamen spoticanja

Zajednica srpskih opština na Kosovu je kamen spoticanja u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji koji je uz posredovanje EU počeo 2011. godine.

Formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu dogovoreno je u Briselu 2013. godine u okviru dijaloga dve zemlje.

Ustavni sud Kosova decembra 2015. godine je utvrdio da ranije dogovoreni principi o formiranje Zajednice nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava.

U 2021. godini, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, susreli su se dva puta u okviru dijaloga dve zemlje, ali bez konkretnog napretka.

XS
SM
MD
LG