Dostupni linkovi

Eric Larson: Spreman sam za borbu protiv korupcije u BiH, građani imaju važnu ulogu


Eric Larson, bivši međunarodni tužitelj u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine (BiH) i tužitelj EULEX-a (Misije vladavine prava Europske unije na Kosovu), od danas zvanično viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kazao je da su on lično ali i administracija SAD-a spremni odlučno se suprotstaviti svim oblicima korupcije u Sarajevu i cijeloj BiH.

Važnu ulogu u ovoj borbi, naglasio je Larson, imaju građani.

„Zadovoljstvo je vratiti se u Sarajevo. Proveo sam dva mandata na poziciji međunarodnog tužitelja u Tužiteljstvu BiH. Također sam radio za bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna u jedinici za borbu protiv kriminala i korupcije. Osim ovih pozicija, radio sam u pravosuđu 35 godina s posebnim naglaskom na sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Radujem se što ću pružati podršku bosanskim kolegama u Kantonu Sarajevo, kao i u cijeloj BiH koji poduzimaju ključne radnje efikasnog sprečavanja, prepoznavanja i odgovora na korupciju", kazao je Larson na press konferenciji u povodu zvaničnog imenovanja za višeg savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a.

Naglasio je da je Ambasada SAD-a spremna pomoći u ovom procesu te da je imenovanje samo jedan od brojnih napora SAD-a kad je riječ o borbi protiv korupcije u BiH.

„Ali u konačnici, ovo je vaša borba. Da bi BiH bila uspješna u borbi protiv korupcije, potrebno je da se uključe svi nivoi vlada i društvo u cjelini. Građani pojedinci moraju odbiti da surađuju s korumiranim osobama. Štaviše, trebaju prijavljivati djela korupcije agencijama, kao što su Ured, policija i tužiteljstva“, kazao je Larson.

Otpravnica poslova Ambasade SAD-a u Sarajevo Ellen Germain kazala je da su SAD i američki narod posvećeni BiH „koja ima svoje mjesto demokratskih zemalja Europe i koja svojim građanima ulijeva optimizam za budućnost“. Uredu KS-a je danas uručila i pomoć SAD-a u borbi protiv korupcije u iznosu od 80.000 dolara.

„Taj optimizam će biti vidljiv kada svi nivoi BiH budu radili u korist građana, a ne u korist uskih ličnih interesa, džepova političara ili njihovih stranaka. Građani BIH kao i svi građani svijeta zaslužuju kvalitetnu upravu, da imaju povjerenja da javna sredstva, novac koji proizvode svojim radom, bivaju korištena za poboljšanje njihove svakodnevnice“, navela je Germain.
Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a Erduan Kafedžić kazao je da je korupcija najveći problem u bh. društvu.

„Kao šef ureda čiji je primani zadataka borba protiv korupcije, smatram da je korupcija najveća prepreka za napredak našeg društva i da se na ovaj problem može odgovoriti samo sistemskim rješenjima“, kazao je.

Naveo je da je Ured dosad izdao 227 prekršajnih naloga zbog kršenja obaveza godišnjeg prijavljivanja imovine za nosioce javnih funkcija. Izvršena je provjera u 47 slučajeva i u 31 slučaju su utvrđene nepravilnosti.

I šef Ureda Kafedžić i premijer Kantona Sarajevo kazali su da su uvjereni kako će dolazak Erica Larsona i savjetodavna pomoć dati jednu potpuno novu dimenziju borbi protiv korupcije u KS-u, ali i BiH.

Eric Larson je ranije bio angažiran u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužitelj u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.
Larson je bio angažiran u Ujedinjenim nacijama, kao stalni istraživač Kancelarije za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

Na Kosovu je radio kao tužitelj EULEX-a, te je bio tužitelj u predmetu Nasera Keljmendija, kojeg je Osnovni sud u Prištini 1. februara proglasio krivim za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju njegove distribucije i osudio ga na šest godina zatvora, dok je po ostalih osam tačaka optužnice oslobođen, uključujući ubistvo Ramiza Delalića iz BiH.

Larson je također bio pravni savjetnik u Ambsadi SAD-a u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG