Dostupni linkovi

Vučić i Erdogan: Saradnja Srbije i Turske odlična, važno očuvati mir na Balkanu


Turski predsjednik Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Ankari 18. januara 2022.
Turski predsjednik Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Ankari 18. januara 2022.

Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, ocenili su u Ankari da je saradnja dve zemlje odlična i da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja, prenosi agencija Beta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka dva lidera i sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, Erdogan je rekao da je podrška koju Srbija pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine veoma važna za mir i stabilnost celog regiona.

Erdogan je kazao da je "imperativ da se sve strane suzdrže od preduzimanja koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH i da se svi ponašaju odgovorno".

"Na sastanku smo još jednom snažno i odlučno potvrdili značaj koji pridajemo miru i stabilnosti na Balkanu. Razmenli smo mišljenja o političkoj krizi u BiH. Očigledno je da je potrebno zajednički delovati sa medjunarodnom zajednicom kako bi ta kriza bila prevazidjena", kazao je Erdogan.

Naveo je da će Turska "nastaviti da ulaže napore i da čini sve" da se smanji napetost na Balkanu.

Dodao je da je sa Vučićem postigao dogovor da posle izbora u Srbiji 3. aprila organizuju zajednički sastanak sa svim članovima Predsedništva BiH.

Taj sastanak će možda biti u Beogradu, možda u Istanbulu, naveo je Erdogan i dodao da taj korak treba što pre načiniti.

Vučić je rekao da je očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu od najveće važnosti i za Srbiju i za Tursku i dodao da on i Erdogan "nastoje da svoje države guraju napred, a ne nazad u prošlost".

"Važno je da znamo prošlost, da iz nje izvlačimo pouke, da je proučavamo, ali je važno da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost", kazao je Vučić.

Naveo je da su stabilnost, mir, razgovor i poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

"Čini mi se da se dobro razumemo (sa Turskom) po tom pitanju. Rekao sam predsedniku Erdoganu da Srbija poštuje integritet BiH, kao što ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija neće odustati od te politike za koju tvrdi da je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Sa Turskom pronalazimo zajednički jezik i trudićemo se da ga uvek pronalazimo u budućnosti", dodao je predsednik Srbije.

Erdogan je rekao da su odnosi Srbije i Turske "na odličnom nivou" i dodao da je sa Vučićem detaljno razgovarao o nivou saradnje i koracima koje treba preduzeti.

"Godina 2021. bila je izuzetna za naše odnose, u septembru smo otvorili generalni konzulat u Novom Pazaru, postali smo prva država koja je otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru, nadamo se da ćemo ove godine otvoriti konzulat i u Nišu. Sa druge strane, Srbija je povećala broj počasnih konzulata u Turskoj na pet", kazao je Erdogan.

On je naveo da obim trgovine između dve zemlje "nastavlja da obara rekorde", uprkos negativnim efektima pandemije korona virusa.

"Prošle godine smo, uz rast od 34 odsto, povećali obim trgovine na dve milijarde dolara. Cilj nam je nivo od pet milijardi, razgovarali smo o zajedničkim koracima u tom pravcu", kazao je turski predsednik.

Vučić je rekao da Srbija i Turska imaju stabilne, dobre i prijateljske odnose i dodao da je za Beograd važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste.

On je kazao da je u 2021. godini ostvarena najveća trgovinska razmena dve zemlje, da je od januara do novembra iznosila 1,55 milijardi evra, navodeći da je dugoročni cilj da ona dostigne pet milijardi evra.

Naveo je da Turska raste kao spoljnotrgovinski partner Srbije i da je sada na desetom mestu, a da je pre neku godinu bila na 18. mestu.

"Razgovarali smo o turskim investitorima u Srbiji, našli smo najbolju cenu struje za njih. Oni pokrivaju manja mesta, Lebane, Krupanj, Žitorađu, ali i veće gradove kao što su Niš i Leskovac", kazao je Vučić.

Uoči obraćanja Vučića i Erdogana zvaničnici dve zemlje potpisali su nekoliko sporazuma koji treba da doprinesu unapređenju bilateralne saradnje.

Izvor: Beta
XS
SM
MD
LG