Dostupni linkovi

Erdogan kaže da će o krizi u BiH razgovarati sa Vučićem 


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u maju 2018. godine u Ankari, arhivska fotografija
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u maju 2018. godine u Ankari, arhivska fotografija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak 18. januara da će o krizi u Bosni i Hercegovini razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako navodi turska televizija NTV, prenosi Reuters, rečeno je i da će Ankara pojačati svoju diplomatiju po tom pitanju.

Kriza se rasplamsala nakon što su zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici 10. decembra prošle godine pokrenuli proces neustavnog “vraćanja nadležnosti” sa države na ovaj bh. entitet u oblasti obrane, pravosuđa i policije s razine države BiH na entitetsku razinu.

Turska je kritikovala potez kao “pogrešan i opasan” i ponudila posredovanje u krizi koja je izazvala zabrinutost za povratak sukobima.

Vučić će u utorak u Ankari razgovarati sa Erdoganom o bilateralnim odnosima, saradnji i razvoju u Bosni, kao i na Balkanu, saopštilo je tursko predsjedništvo.

Obraćajući se novinarima tokom posjete Albaniji u ponedjeljak Erdogan je rekao da su Dodik, albanski premijer Edi Rama i drugi regionalni dužnosnici izrazili podršku njegovoj ponudi za posredovanjem.

“Sa gospodinom Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu kao i o pitanju Bosne. Istaknut ću mu važnost mira i stabilnosti u Bosni za (širi) region”, rekao je Erdogan.

“U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatski promet”, rekao je Erdogan, dodajući da će Turska iskoristiti svoj “respektabilni” položaj sa regionalnim akterima za rješavanje krize.

Ranije je saopšteno da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Dodika i sve političke snage u RS da učestvuju u radu institucija u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici iz RS od jula ne učestvuju u radu državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Američko Ministarstvo finansija 5. januara uvrstilo je Milorada Dodika ,člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na entitet Republika Srpska.

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji, medijskoj kući iz Banje Luke zbog, kako se navodi, povezanosti s Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG