Dostupni linkovi

Vučić sa predsednikom turskog parlamenta: Zajedno doprineti stabilnosti regiona


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne skupštine Turske Mustafe Šentopa, 22. decembar 2021.
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne skupštine Turske Mustafe Šentopa, 22. decembar 2021.

Važno je da Turska i Srbija doprinose održavanju mira i stabilnosti u regionu, zaključili su tokom sastanka u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Narodne skupštine Turske Mustafa Šentop.

Kako je saopšteno na sajtu predsednika Srbije, na sastanku održanom 22. decembra je izraženo očekivanje da će okolnosti uskoro da dozvole održavanje nove sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a sagovornici su se saglasili da je saradnja parlamenata Srbije i Turske značajna podrška razvoju bilateralnih odnosa.

Šentop je izrazio nadu da turske kompanije na najbolji način doprinose rastu srpske ekonomije i konstatovao da „dobri odnosi predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana i srpskog predsednika doprinose da odnosi Srbije i Turske budu na istorijski najvišem nivou“, navodi se u saopštenju.

Vučić je tokom sastanka rekao da bilateralne odnose odlikuje „intenzivan politički dijalog i izražena ekonomska saradnja, posebno kroz investicije kompanija iz Turske, kao i učešće u različitim infrastrukturnim projektima u Srbiji“.

Predsednik turskog parlamenta sastao se i sa premijerkom Anom Brnabić, a najavljen je i sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Brnabić je na sastanku istakla da je zadovoljna činjenicom da postoji nesmanjen interes turskih investitora za naše tržište, naročito u nerazvijenim delovima Srbije.

Šentop je čestitao Srbiji na otvaranju novog klastera u pregovorima sa Evropskom unijom i istakao podršku Turske procesu evrointegracija. Naveo je da će Turska i ubuduće nastaviti da pruža podršku stabilnosti regiona i da će se nastaviti porast
interesovanja za turska uluganja na ovom tržištu.

Kakvi su danas odnosi sa Srbijom?

Predsednik Srbije u poslednjih nekoliko godina odnose između Srbije i Turske označava kao "veoma dobre".

"Zahvaljujući zalaganju Erdoana, uspostavljeno je veliko poverenje između Srbije i Turske i zahvaljujući njemu gradimo najbolje odnose u savremenoj istoriji između Srbije i Turske. To se radi u interesu oba naroda, obe zemlje", poručio je Vučić tokom Erdoanove posete Srbiji 2019. godine.

Erdoan je u Srbiji bio dva puta, 2017. i 2019, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u poseti Turskoj u septembru 2020.

XS
SM
MD
LG