Dostupni linkovi

Turska istražuje vješanje Erdoanove lutke na mostu u Stockholmu


Lutka s likom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana obješena je za noge na mostu u švedskom glavnom gradu Stockholmu
Lutka s likom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana obješena je za noge na mostu u švedskom glavnom gradu Stockholmu

Tužitelji u turskoj prijestolnici Ankari pokrenuli su u petak, 13. januara, istragu o videosnimci koja prikazuje lutku s likom predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana kako visi obješena za noge na mostu u švedskom glavnom gradu Stockholmu.

Istraga je uslijedila nakon pritužbe Erdoanova odvjetnika, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija, a prenijela njemačka agencija Dpa. Švedski ambasador u Ankari pozvan je na razgovor u tursko Ministarstvo vanjskih poslova nakon objave videa.

Predsjednik Parlamenta Turske Mustafa Sentop otkazao je posjetu Andreasa Norlena, predsjednika švedskog Riksdaga, koja je bila zakazana za sljedeći utorak.

Švedski premijer Ulf Kristersson je osudio vješanje lutke s likom Erdoana i rekao da je "izuzetno ozbiljno" inscenirati "lažno pogubljenje stranog demokratski izabranog lidera" i to u Švedskoj gdje su ranije ubijena dva vodeća političara: premijer Olof Palme 1986. godine, a ministarka inostranih poslova Ylva Anna Maria Lindh 2003. godine.

"Rekao bih da je ovo sabotaža protiv švedske NATO aplikacije. Opasno je za švedsku sigurnost da se ponaša na ovaj način", rekao je on. Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom osudio je incident na Twitteru.

Prema slikama na društvenim mrežama, kurdske skupine održale su u srijedu, 11. januara, protest u blizini gradske vijećnice u Stockholmu.

Grupa koja sebe naziva "Švedski komitet solidarnosti za Rožavu" saopštila je da stoji iza protesta. Rožava je kurdski naziv za sjevernu i istočnu Siriju.

Turska blokira nastojanja Švedske i Finske da se pridruže NATO-u, navodeći njihovu navodnu potporu skupinama koje Ankara označava kao terorističke, uključujući zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK) koja se bori za autonomiju u Turskoj od 1980-ih.

EU i SAD također smatraju PKK terorističkom skupinom. Erdoan je javno kritizirao švedske vlasti jer su dopustili navodnim pristašama PKK-a da slobodno paradiraju u Stockholmu. Zatražio je da se određeni osumnjičenici deportiraju u Tursku.

Švedska i Finska su se prošle godine obvezale da će pojačati borbu protiv terorizma tokom razgovora o svom pristupanju NATO-u.

''Stockholm je uvjeren da će Turska odobriti našu kandidaturu za NATO, ali ne može ispuniti sve zahtjeve Ankare'', rekao je u nedjelju švedski premijer Ulf Kristersson.

Sve članice NATO-a moraju pristati na primanje nove članice.

Švedska, tradicionalno neutralna, želi se pridružiti zapadnom vojnom savezu s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru prošle godine.

XS
SM
MD
LG