Dostupni linkovi

Dodik najavio dolazak u Sarajevo na sastanak sa Erdoganom


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik će prisustvovati sastanku sa predsjednikom Republike Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan) koji je predviđen u petak, 27. augusta.

Turski predsjednik bi u četvrtak, 26. augusta uveče trebalo da doputuje u službenu posjetu Bosni i Hercegovini a susret s članovima Predsjedništva BiH planiran je za petak.

Odluku da prisustvuje sastanku Dodik je donio nakon konsultacije sa liderima političkih partija iz Republike Srpske (RS), jednog od dva bh. entiteta.

Dodik je rekao kako smatraju da sastanku treba prisustvovati, jer se ne smije dozvoliti da druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, sami prisustvuju tom susretu, piše Fena.

Podsjećamo da političari iz RS ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodik navodi da su i ranije imali razgovore sa Turskom oko autoputa, a da je razgovor s Erdoganom "jasna odbrana Republike Srpske, a ne kršenje zaključaka Narodne skupštine".

“Mi smo ranije imali razgovore sa Turskom oko autoputa i nama je veoma važno da definišemo tu vrstu priče. To nije Predsjedništvo, nije sjednica Predsjedništva i nije nikakvo odlučivanje. To je razgovor sa čovjekom koji predstavlja jednu moćnu zemlju, koji se ponudio svima ovdje da nešto grade”, rekao je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH - Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik su se polovinom marta susreli sa turskim predsjednikom u Ankari, kada je potpisan Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Planom za izgradnju tog autoputa gradiće se trasa brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te autoput od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i graničnog prelaza.

Turski predsjednik je posljednji put bio u Bosni i Hercegovini početkom jula 2019.godine kada je učestvovao na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini kraj Sarajeva.

XS
SM
MD
LG