Dostupni linkovi

Erdogan u petak u službenoj posjeti BiH


Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, u petak, 27. augusta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Susret sa članovima Predsjedništva BiH je planiran isti dan.

Članovi Predsjedništva BiH-Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik su se polovinom marta susreli sa turskim predsjednikom u Ankari, kada je potpisan Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Prethodno je početkom maja u Bosni i Hercegovini boravio ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čaušolu (Mevlüt Çavuşoğlu), koji se susreo sa članovima bh. Predsjedništva.

Čavušolu je kazao da će Turska raditi na unaprjeđenju ekonomske saradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u BiH.

Turski predsjednik je posljednji put bio u Bosni i Hercegovini početkom jula 2019.godine kada je učestvovao na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini kraj Sarajeva.

XS
SM
MD
LG