Dostupni linkovi

Erdoan najavio predsedničke i parlamentarne izbore u Turskoj za 14. maj


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan potvrdio je da će predsednički i parlamentarni izbori u zemlji biti održani 14. maja. Erdoan je to izjavio u subotu u Bursi gde se sastao sa mladima, a snimak govora je u nedelju objavilo Predsedništvo Turske.

"Naša očekivanja od vas, naših mladih, koji ćete prvi put glasati na predstojećim izborima, jesu da na najbolji i najispravniji način sagledate svet i našu državu mogućnostima koje vam stoje na raspolaganju", rekao je Erdoan i dodao da se ne radi o vanrednim izborima.

Ranije su predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj bili zakazani za 18. jun.

Ukoliko nijedan predsednički kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova, drugi krug glasanja biće održan 28. maja.

Erdoan, koji je na vlasti od 2003, prvo kao premijer, a od 2014. kao predsednik, planira da se kandiduje ponovo, a šestostranački opozicioni savez tek treba da predloži kandidata.

Prokurdska stranka koja je treća po veličini u parlamentu je isključena iz saveza. Naveli su da bi mogli predložiti svog kandidata.

Erdogan (68) je 2018. uveo sistem upravljanja kojim je ukinuta funkcija premijera i koncentrisao je većinu ovlašćenja u rukama predsednika.

Pre toga predsednik je imao uglavnom ceremonijalnu funkciju. Po novom sistemu, predsednički i parlamentarni izbori održavaju se istog dana.

Opozicija za ekonomski pad Turske i eroziju građanskih prava i sloboda krivi Erdoana, rekavši da revidirani sistem predstavlja "vladavinu jednog čoveka".

XS
SM
MD
LG