Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan: Reforme su za Tursku, ne za mene


U ekskluzivnom intervjuu za CNN predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je u nedjelju na referendumu izborio proširenje njegovih predsjedničkih ovlasti, rekao je da ga to ne čini diktatorom.

Kako je rekao, referendum koji je njegova politička opcija dobila tijesnom većinom, a koji je opozicija i zvanično danas zatražila da se poništi zbog brojnih neregularnosti, na koje je ukazala i evropska posmatračka misija, nije bio o njemu već o reformama.

"Ja sam smrtan stvarno, mogu umrijeti u bilo kojem trenutku" rekao je Erdogan u prvom intervjuu nakon nedjeljnog glasanja.

Erdogan je obacio optužbe da je referendumom želio da osnaži svoju vlast a ne unaprijedi turski politički sistem.

"Turski sistem predstavlja promjene, transformaciju u demokratskoj istoriji Turske", rekao je.

Ustavne promjene koje su izglasane na referendumu, između ostalog predviđaju da mjesto premijera bude ukinuto u korist predsjednika države koji dobija šira ovlašćenja da razriješi ministre, da proglasi vanredno stanje, da izdaje uredbe, imenuje ljude na ključnim pozicijama, uz neograničen broj potpredsjednika.

Takođe predsjednik može da bude izabran za dva uzastopna petogodišnja mandata, što bi, uz prijevremene izbore omogućilo Edoganu da se kandiduje na još jedan mandat i vladavinu do 2029.

Erdogan je dematovao tvrdnje da su reforme korak ka diktaturi.

"Gdje diktatura postoji nemate predsjednički sistem" rekao je on i dodao:

"Ovdje imamo glasačke kutije ....demokratija dobija svoju vlast od naroda. To je ono što zovemo volja naroda" kaže turski predsjednik.

Razlika između pobjede Da i onih koji su se protivili ustavnim reformama je veoma tijesna, 51,4 posto u odnosu na 48,66.

XS
SM
MD
LG