Dostupni linkovi

EU: Izborna kampanja u Turskoj nije bila ravnopravna


Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kritikovala je danas uslove izborne kampanje u Turskoj ocenivši da nisu bili ravnopravni, u saopštenju izdatom povodom juče održanih parlamentarnih i predsedničkih izbora u Turskoj.

U zajedničkom saopštenju sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom Mogerini se poziva na procenu posmatračke misije OEBS-a i Saveta Evrope koji su u preliminarnom izveštaju naveli nedostatak jednakih uslova za kandidate, mada su ukazali da su glasači imali istinski izbor kandidata.

Kako se dodaje u saopštenju, restriktivni pravni okvir i ovlašćenja data pod vanrednim stanjem koje je na snazi ograničavali su slobodu okupljanja i izražavanja, uključujući u medijima.

Evropski zvaničnici naveli su da će raditi s turskim predsednikom i parlamentom da se zajedno pozabave sa "mnogim zajedničkim izazovima ispred nas".

"Izborima se pokreće stupanje na snagu novog predsedničkog sistema koji ima dalekosežne implikacije za tursku demokratiju, kako ukazuje Vencijanska komisija, oko podele vlasti", navodi se u saopštenju i dodaje da bi za Tursku bilo korisno da odmah povede računa o ključnim nedostacima oko vladavine prava i osnovnih prava.

U saopštenju se kao pozitivno ocenjuje da je izlaznost na izborima 24. juna bila visoka i da je na izborima učestvovao širok spektar kandidata i partija, čime je "ponovo potvrđena jaka privrženost turskog naroda demokratskim procesima".

Izborna komisija je objavila da je na predsedničkim izborima pobedio aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan sa 55 odsto glasova.

Glavni Erdoganov protivkandidat iz redova opozicije, Muharem Indže, osvojio je oko 30 odsto glasova.

Erdoanovoj Stranci pravde i razvoja (AKP) je pripalo 42 posto a njiihovim saveznicima iz nacionalističke Stranke nacionalnog pokreta (MHP) 11 posto, dok su tri glavne opozicione stranke zajedno dobile 44 posto glasova od 59 milion Turaka koji su izašli na izbore.

XS
SM
MD
LG