Dostupni linkovi

Engel i Menedez u pismu Pompeu: Zašto Srbiji nisu uvedene sankcije SAD?


Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Eliot Engel prilikom susreta u Vašingtonu, 23. maja 2018. godine.
Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Eliot Engel prilikom susreta u Vašingtonu, 23. maja 2018. godine.

Predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliot L. Engel i senator Bob Menendez izrazili su zabrinutost zbog uloge Sjedinjenih Američkih Država u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije.

Oni su pozvali administraciju američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da nastavi svoju diplomatsku podršku za rešenje sukoba između Kosova i Srbije na način koji je korektan za obe zemlje i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

To navode u pismu koje su uputili američkom državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike Pompeo), 13. aprila 2020. Između ostalo konstatuju da je produbljivanjem saradnje sa Rusijom Srbija ispunila uslove za dobijanje američkih sankcija. Pa Pompeu postavljaju dirketno pitanje.

'Zašto Srbiji nisu uvedene sankcije?'

Naime, objašjavajući svoj stav, navode da se manjkavost ambicija Trampove administracije za uspostavljanje ravnoteže Beograda i Prištine događa u kontekstu u kojem Srbija produbljuje veze s Moskvom i to povećavanjem uvoza ruskog naoružanja.

Dodaju da američko zakonodavstvo u tom slučaju predviđa mogućnost sankcija.

"U svom odgovoru, obavestite nas zašto Uprava nije uvela te sankcije niti je aktivno pritiskala Srbiju da okonča svoje globalne napore za povlačenje priznanja Kosova", navodi se u pismu Pompeu.

Engel i Menedez upozoravaju na strog pristup američke administracije u kome se, navode, nepravedno kažnjava nova Vladu Kosova, pri čemu su kampanja Srbije protiv nezavisnosti Kosova i bliske veze Beograda sa Kremljom ostale uglavnom neproverene.

Drugi akcenti iz pisma Pompeu

"SAD su preduzele oštar pristup prema izabranoj vladi na Kosovu. Iako se slažemo da kosovske tarife na srpsku robu, koje su sada ukinute, uglavnom štete Kosovu i njenim građanima, to sredstvo koriste vlade širom sveta, često uključujući i Trampovu administraciju. Kosovo je blizak saveznik Sjedinjenih Država, a mi vas pozivamo da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup u odnosima sa njegovom demokratski izabranom vladom“, napisali su Engel i Menendez.

Podstimo, od 1. aprila Kosovo je ukinulo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, što je mera koju je preduzela prethodna Vlada Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj) novembra 2018. godine, kao odgovor na kampanju Srbije sprečavanja prijema Kosova u međunarodne institucije.

Međutim, primenjivanje odluke je počelo sedam dana nakon što je u Skupštini Kosova izglasano nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija (Albin Kurti), koja je preuzela dužnost samo mesec i po dana ranije. Između ostalog, Kurtiju je zamereno i zaoštravanje odnosa sa američkom administracijom.

Kosovom i u ovom trenutku upravlja Kurtijeva Vlada na dužnosti.

Engel i Menendez obraćaju se Pompeu u trenutku takvih političkih okolnosti na Kosovu, te ga podsećaju kako su SAD istorijski igrale konstruktivnu ulogu u regionu, od okončanja rata u BiH, Ohridskog sporazuma u Severnoj Makedoniji (sporazum između predstavnika makedonske vlade i Albanaca iz 2001. godine), do priznavanja nezavinosti Kosova 2008. i podržavanja demokratskih reformi u Srbiji.

Dodaju da SAD treba da nastave sa takvom ulogom, te sa podrškom američkom diplomatskom prisustvu širom regiona. U tom kontekstu govore i o relacijama između regiona Zapadnog Balkana i EU, te američkoj ulozi po tom pitanju.

Robert Menedez, član senatskog odbora za spoljne poslove
Robert Menedez, član senatskog odbora za spoljne poslove

O evropskim partnerima

"Snaga i trajnost američkih diplomatskih napora biće uspešna samo ako se sprovode u uskoj koordinaciji sa našim saveznicima u Evropi. Srbija i Kosovo su evropske zemlje sa krajnjim težnjama za pridruživanje EU, a Kosovo teži članstvu u NATO-u. Svako nastojanje da se pregovara o daljim koracima između Beograda i Prištine treba da bude u saradnji sa Briselom i drugim glavnim prestonicama širom kontinenta", navode oni u pismu Pompeu.

"Štaviše, pritisak Trampove administracije na Kosovo dolazi u kontekstu napora Srbije da delegitimira Kosovo, pozivajući države da povuku priznanje nezavisnosti države. Američki ambsador u Berlinu i vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel (Richard Grenell), koji je takođe specijalni izaslanik za mirovne pregovore Kosova i Srbije, je 23. januara pozvao Srbiju da prekine tu kampanju u isto vreme kada je pozvao i Kosovo da ukine takse. Međutim, od tog dana, javni pritisak SAD na Srbiju izgleda kao da je nestao usled intezivnog pritiska na Kosovo", dodaje se.

O vraćanju programa za Kosovo

Oni smatraju i da bi Korporacija za milenijumski izazov (MČ) trebalo odmah da pokrene sprovođenje svojih programa, a koji su polovinom marta suspendovani zbog takse od 100 odsto na robu iz Srbije, koje više nema.

"Ohrabruje nas da je Stejt department uspeo da pregovara o merama za izgradnju poverenja, uključujući nedavni aranžman o vazdušnom tranzitu između Srbije i Kosova. Cenimo ovaj napredak, ali pozivamo da u narednim danima administracija izbegne tešku, neuravnoteženu taktiku, tokom saradnje sa Kosovom i Srbijom u postizanju sveobuhvatnog, mirovnog rešenja koje odražava volju ljudi obe zemlje", zaključuje se u pismu.

Uz posredovanje američkog izaslanika Grenela, Srbija i Kosovo su, podsetimo i to, polovinom februara potpisali sporazum o autoputu i železnici, a nešto ranije krajem januara o obnovi letova između glavnih gradova Prištine i Beograda. Nakon što su pregovori između dve strane koji se vode uz posredovanje EU zapali u ćorsokak, ovo je bio prvi iskorak iz blokade, postignut bez evropskog učestvovanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG