Dostupni linkovi

Muskov Neuralink dobio odobrenje za proučavanje moždanih implantata na ljudima


Ilustrativna fotografija, Elon Musk
Ilustrativna fotografija, Elon Musk

Neuralink kompanija Elona Muska dobila je odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za prvo kliničko ispitivanje na ljudima. Ovo je jedna od prekretnica kompanije koja se bavi moždanim implantatima.

Odobrenje FDA "predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne brojnim ljudima", rečeno je iz Neuralinka na Twitteru.

Iz FDA su naveli da su odobrili Neuralinku da koristi svoj moždani implantat i hirurškog robota za ispitivanja na pacijentima, ali nisu dali više detalja.

Kritična prekretnica dolazi u momentu kada se Neuralink suočava sa federalnim nadzorom nakon izvještaja Reutersa o njihovim eksperimentima na životinjama.

Prošle godine su zaposleni u Neuralinku rekli Reutersu da kompanija žuri i da pogriješe u operacijama na majmunima, svinjama i ovcama, što rezultira sa više uginuća no što je potrebno.

U isto vrijeme Musk je vršio pritisak na osoblje da dobije odobrenje FDA, piše Reuters.

Eksperimenti na životinjama proizveli su podatke koji su trebali podržati prijavu kompanije za eksperimente na ljudima, rekli su izvori.

U jednom slučaju 2021. godine kompanija je u 25 od 60 svinja ugradila uređaje pogrešne veličine. Sve svinje su naknadno ubijene. Zaposleni su rekli da se greška lako mogla izbjeći uz veću pripremu.

Pored drugih, Neuralink je također pod istragom iz Ministarstva poljoprivrede zbog potencijalnih kršenja dobrobiti životinja.

Istraga je pokrenuta usred sve veće zabrinutosti zaposlenih da kompanija žuri s eksperimentima, što uzrokuje dodatnu patnju i smrt svinja, ovaca i majmuna.

Nije poznato za koliko je pacijenata FDA odobrio testiranje.

Neuralink se nadao da će dobiti odobrenje za implantaciju svog uređaja kod deset pacijenata, prenosi Reuters. Ali su potom pregovarali o manjem broju pacijenata nakon što su u FDA izrazili zabrinutost za sigurnost, rekli su sadašnji i bivši zaposlenici.

Musk predviđa da bi moždani implantati mogli izliječiti niz stanja, uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju, kao i omogućiti pretraživanje interneta i telepatiju. Krajem prošle godine je rekao da je toliko siguran u sigurnost uređaja da bi bio voljan da ih ugradi svojoj djeci.

Neuralink je jedna od brojnih grupa koje rade na povezivanju nervnog sistema sa kompjuterima. Ti napori imaju za cilj da pomognu u liječenju moždanih poremećaja, prevladavanju povreda mozga i drugih primjena.

Musk, koji je također vlasnik Twittera i izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, rekao je prošlog decembra da je njegov tim u procesu traženja dozvole od regulatora za testiranje Neuralink uređaja.

Uređaj je veličine velikog novčića i dizajniran je za implantaciju u lubanju, sa tankim žicama koje idu direktno u mozak.

Musk je ranije rekao da bi prve dvije primjene kod ljudi bile pokušaj vraćanja vida i pokušaj da se pomogne ljudima s malo ili nimalo sposobnosti da brzo upravljaju mišićima da koriste digitalne uređaje.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG