Dostupni linkovi

Gde je Elizabetino ime na spomen ploči u Mitrovici?


Na spomen ploči posvećenoj poginulima tokom napada granatom na mitrovačku pijacu 13. marta 1999, ne nalazi se ime petogodišnje Romkinje Elizabete Hasani, jedne od sedam žrtava tog napada.

Ostale žrtve su albanske nacionalnosti. Lokalne vlasti u Mitrovici su spomen-ploču podigle 13. marta ove godine, ali kažu da Elizabetino ime nije izostavljeno namerno, već zbog nedostatka informacija.

Takav propust, za njenog oca Rahima, je bolan.

"Verujte da me boli srce. Treba da se zna ko je tu poginuo. Treba da joj se zabeleži ime i prezime, da se zna, jer ovako, bez imena, ona je neznana. Kada joj ime bude bilo tu i srce će mi odmoriti, biće mi lakše. A inače, ovo je loše", kaže Rahim Hasani za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Hasani nije bio na Kosovu u vreme tragedije, već u Italiji, a sada živi u Podgorici. U napadu teže povrede u nogama zadobila je i njegova druga kćerka.

"Supruga, koja je u međuvremenu sada preminula, rekla mi je da je decu ostavila u jednom ćošku dok je otišla da kupi sir. Jedna kćerka je povređena u obe noge, a Elizabeta je preminula na lice mesta", dodaje Hasani.

Nema dokumentacije

Dve decenije od završetka rata na Kosovu izlaze na videlo posledice nedostatka dokumentovanja žrtava tokom rata 1998-1999 godine. Tako je i Elizabeta Hasani, rođena 4. maja 1994, jedna je od zaboravljenih.

Mesto na mitrovačkoj pijaci na kojem je bomba eksplodirala 13. marta 1999. godine
Mesto na mitrovačkoj pijaci na kojem je bomba eksplodirala 13. marta 1999. godine

Pravni analitičar Fonda za humanitarno pravo Amer Alija kaže da zbog nedostatka dokumentovanja ratnih dešavanja, postoji rizik da se zaborave i ostali slučajevi.

"Naravno da na zaborav utiče nepotpuna dokumentacija i na taj način kreira se netačna naracija, i nove generacije nemaju tačne informacije šta se desilo ukoliko se baziraju samo na spomen ploču", kaže Alija.

On dodaje da se država nijednom nije bavila time ko je počinio taj masakr.

"Porodica sigurno traži pravdu. Potrebno je da se pokrene sudski postupak ukoliko tužilaštvo uspe da otkrije osobe koje su postavile eksploziv na pijacu. Na osnovu naših informacija, dve decenije od završetka rata, nije bilo sudske procedure u ovom slučaju", dodaje on.

Vlasti obećavaju da će ispraviti grešku

Potpredsednik Mitrovice Faruk Mujka navodi da će se Elizabetino ime biti dodano na spomen ploču.

"Greška se desila, ali nije bila namerna. Usled nedostatka informacija i zvaničnih zapisa, ispisana su imena šest osoba koja su se nalazila na listi Saveta za ljudska prava u Mitrovici i u Regionalnoj kancelariji ratnih žrtava", navodi Mujka za RSE.

Poslanici Skupštine Kosova ispred romske i egipćanske zajednice Aljbert Kinoli (Albert Kinolli) i Veton Beriša (Berisha) ocenili su takođe neprihvatljivim izostavljanje Elizabetinog imena na spomen ploči.

Tokom rata na Kosovu preminulo je 13,500 lica, a 1,600 se i dalje vode kao nestali.

XS
SM
MD
LG