Dostupni linkovi

Supruga 'El Chapa' priznala da je pomagala u vođenju narko kartela


Emma Coronel
Emma Coronel

Supruga meksičkog šefa narkokartela Joaquina "El Chapo" Guzmana priznala je krivicu na sudu u Sjedinjenim Državama.

Emma Coronel Aispuro priznala je da je pomogla svom suprugu u upravljanju njegovim kriminalnim carstvom vrijednim više milijardi dolara, navodi britanski Guardian.

Ona se pojavila u četvrtak pred saveznim sudom u Washingtonu i izjasnila se krivom po tri tačke optužnice za udruživanje radi distribucije ilegalnih droga, zavjeru za pranje novca i zavjeru za pomoć narko kartelu Sinaloa.

Kao dio nagodbe o priznanju krivice, ona je također priznala da je bila dio urote da pomogne suprugu da pobjegne iz meksičkog zatvora 2015. godine.

Ona je uhapšena u februaru na međunarodnom aerodromu Dulles u Virginiji i od tada je u zatvoru.

Coronel bi se mogla suočiti sa doživotnim zatvorom samo zbog optužbe za distribuciju droge. Druge dvije tačke optužnice predviđaju maksimalne kazne zatvora od 20 godina, odnosno po 10 godina.

"Vrlo je sretna što ovo ostavlja iza sebe", rekao je njen advokat Jeffrey Lichtman, ispred zgrade suda. “Nije očekivala da će biti uhapšena nakon što je njen suprug osuđen na doživotni zatvor Dakle, ovo je očito teško vrijeme. Ali proći ćemo to. "

Tužitelji su tvrdili da je Coronel Aispuro "blisko sarađivala sa zapovjednom i kontrolnom strukturom" kartela Sinaloa, a koji su distribuirali velike količine droge znajući da će biti prokrijumčarene u SAD.

Kao najmoćniji meksički narkoboss Guzman je vodio kartel odgovoran za krijumčarenje kokaina i drugih droga u Sjedinjene Države tokom svoje 25-godišnje vladavine, kažu tužitelji. Takođe su rekli da je njegova "vojska sicaria", odnosno plaćenih ubica, imala naređenja da otme, muči i ubije svakoga ko im se nađe na putu.

Tužilac Anthony Nardozzi rekao je da je njegova supruga "pomagala i podržavala" ciljeve kartela Sinaloa da krijumčari drogu u SAD i pomogla u uvozu više od 450.000 kg kokaina, 90.000 kg heroina, 45.000 kg metamfetamina i oko 90.000 kg marihuane.

Lichtman je insistirao da je njeno učešće u operacijama kartela “minimalno”. "Bila je vrlo mali dio mnogo veće stvari", rekao je.

Njeno hapšenje ranije ove godine djelimično je došlo kao iznenađenje jer vlasti nisu poduzele nikakve mjere da je uhapse tokom prethodne dvije godine, čak i nakon što se umiješala u zločine svog supruga. Tokom suđenja Guzmanu 2019. godine, tužitelji su rekli da je pomogla u orkestriranju dva Guzmanova bjekstva iz zatvora u Meksiku.

Nardozzi je rekao da je Coronel Aispuro "služila kao posrednik" za dostavljanje poruka članovima kartela nakon što je njen suprug uhapšen, a također se urotila s Guzmanovim sinovima kako bi "planirala i koordinirala" bijeg iz zatvora.

XS
SM
MD
LG