Dostupni linkovi

El Čapo izručen SAD


Preti mu moguća doživotna zatvorska kazna po optužnicama podignutim u više američkih gradova: Meksički narko-bos Hoakin "El Čapo" Gusman

Meksički narko-bos Hoakin "El Čapo" Gusman izručen je SAD u četvrtak po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela, a danas bi trebalo da se pojavi na sudu u Njujorku.

Meksičko Ministarstvo za spoljne poslove saopštilo je da je Guzman predat američkim vlastima, a dva visoka američka zvaničnika su to potvrdila.

Američka Uprava za borbu protiv narkotika preuzela je Gusmana u Sijudad Huaresu u meskičkoj državi Čivava, preko puta meksičkog grada El Paso, a zatim je ukrcan u avion koji je poleteo za Njujork u oko 17.30 po lokalnom vremenu.

Vodja kartela Sinaloa uhapšen je pre godinu dana, pošto je drugi put pobegao iz zatvora s maksimalnim obezbedjenjem kroz tunel iskopan do njegove ćelije.

SAD su pokušavale da izvedu Gusmana pred američki sud od kada je prvi put optužen početkom 1990-ih godina. Preti mu moguća doživotna zatvorska kazna po optužnicama podignutim u više američkih gradova, uključujući Njujork, San Dijego, Čikago i Majami.

Moćni narko kartel Sinaloa, kojim je ;Guzman ;rukovodio, krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportuje metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD.

XS
SM
MD
LG