Dostupni linkovi

Narkobos 'El Chapo' osuđen na doživotnu kaznu zatvora


"El Chapo" Guzman u pratnji policije
"El Chapo" Guzman u pratnji policije

Joaquin "El Chapo" Guzman, meksički narkobos, proglašen je krivim za vođenje ubilačke kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila tone droge u Sjedinjene Države zbog čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, prenosi Reuters.

Sudija američkog Distrikta Brian Cogan izrekao je doživotnu kaznu plus 30 godina na saslušanju u federalnom sudu u Brooklynu. Guzmanu je takođe naređeno da preda 12,6 milijardi dolara, kažu tužioci.

Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u februaru je proglašen krivim za kaznena djela počinjena tokom razdoblja od četvrt stoljeća, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Tužioci su ranije zatražili od američkog okružnog sudije Briana Cogana da ga osudi na doživotnu zatvorsku kaznu, plus 30 godina za upotrebu vatrenog oružja. Guzmanovi advokati nisu osporili da je doživotna kazna neizbježna.

Tvrde da je 12,6 milijardi dolara skromna procjena prihoda koje je njegov kartel dobio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspjele vratiti ništa od tog novca.

Guzman se nalazi u samnici u popravnom popravnom centru, zatvoru nalik tvrđavi u donjem Manhattanu. Cogan je prošlog mjeseca odbacio njegov zahtjev za više vremena za vježbanje na krovu zatvora, nakon što su tužitelji rekli da bi to moglo dovesti do bijega.

Prije nego što je konačno uhvaćen 2016. godine, Guzman je dva puta pobjegao iz zatvora maksimalne sigurnosti u Meksiku. Izručen je Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa suđenjem u januaru 2017. godine.

El Chapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014.

Uprkos Guzmanovom padu, Sinaloa kartel je bio najprisutniji u SAD-u od svih meksičkih kartela od prošle godine, a iza njih nalaze se Jalisco kartel nove generacije, prema informacijama Administracije za borbu protiv droge SAD-a.

XS
SM
MD
LG