Dostupni linkovi

Prva u mnogočemu


Ana Brnabić položila zakletvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu, koja ima 21 ministra od toga tri bez portfelja, predvođenih premijerkom Anom Brnabić.

Nova vlada izabrana je prozivkom poslanika. Za njen izbor glasalo je 157 poslanika, protiv je bilo 55, a niko nije bio uzdržan.

Protiv izbora Vlade glasali su poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i opozicionih partija Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici iz poslaničke grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", poslanici SDA Sandžaka i Nove stranke.

Za izbor vlade su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, poslanici Socijlističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi. Nova vlada ima četiri potpredsednika koji obavljaju i dužnost ministara. Ukupno ima 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Nakon izbora premijerka i 21 ministar položili su zakletvu. Polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i predložio Anu Brnabić za premijera.

Ana Brnabić je prva žena premijer Srbije i prva javno deklarisana pripadnica LGBT populacije na čelu Vlade Srbije.

Inače, deo jučerašnjeg ekspozea mandatarke Ane Brnabić koji se odnosi na spoljnu politiku, uključujući region i Kosovo, ne sadrži bitne novine koje bi upućivale na bilo kakvu promenu spoljnopolitičkog kursa Srbije, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina smatra da je najjači utisak nakon govora mandatarke-potpuni kontinutiet sa prethodnom Vladom. To se odnosi i na spoljnu politiku, na snažnu poruku o evronitegracijama Srbije, što je naišlo na odobravanje od Brisela do Berlina, kaže Veber.

On, pri tom, primećuje zanimljiv redosled u nabrajanju prioriteta - odnosi sa Rusijom, Kinom, Južnom Korejom... a tek onda sa SAD-om. Za Vebera su posebno zanimljive dve stvari, koje se nisu našle u ekspozeu.

U ekspozeu nema reči o prelasku Aleksandra Vulina na mesto ministra odbrane, navodi Veber
U ekspozeu nema reči o prelasku Aleksandra Vulina na mesto ministra odbrane, navodi Veber

"O maglovitoj temi bivšeg premijera a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića o dijalogu o Kosovu i oslobađanju Srbije od kosovskog mita, ništa se nije našlo u ekspozeu", kaže Veber.

Drugo što je za Vebera zanimljivo i o čemu nema reči u ekspozeu je prelazak Aleksandra Vulina na mesto ministra odbrane.

"To je jak signal prema Rusiji i biće zanimljivo videti koliko to suštinski znači u odnosu na saradnju sa NATO savezom, da li će doći do pogoršavanja odnosa ili ne. I da li će doći do suštinske promene u intenziviranju saradnje sa Ruskom Federacijom", dodaje Veber.

Ono što je rečeno u ekspozeu potvrđuje da spoljna politika ostaje u rukama novog predsednika Republike Aleksandra Vučića, kaže i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji. I za nju je posebno zanimljiv budući odnos Srbije i Rusije:

"Treba imati u vidu međunarodni kontekst, pritisak koji sada vrši Rusija, naročito posle poraza u Makedoniji i Crnoj Gori. Ali, brzo će se pokazati da to sedenje na dve stolice neće mnogo trajati. Zato što, kako Srbija bude napredovala prema članstvu u Evropskoj uniji, tako će, biti veći zahtevi za usklađivanje sa spoljnom politikom EU", kaže Biserko.

Što se Kosova tiče, za Sonju Biserko je zanimljivo da mandatarka koristi terminologiju "Autonomna Pokrajina", govori o istorijskom kompromisu Srba i Albanaca, i insistiranju na formiranju Zajednice srpskih opština.

Sve zemlje imaju uticaj i za to što ruski uticaj jača, kriv je Zapad: Ivica Dačić
Sve zemlje imaju uticaj i za to što ruski uticaj jača, kriv je Zapad: Ivica Dačić

Zanimljivo je da je sadašnji ministar inostranih poslova Ivica Dačić koji ostaje na toj funkciji i u novoj Vladi u kojoj kao potpredsednik preuzima sektor politike, na jednom skupu van Parlamenta gde se vodi rasprava o ekspozeu, na pitanje da prokomentariše ocene o jačanju uticaja Rusije u Srbiji rekao:

"Sve zemlje imaju uticaj i za to što ruski uticaj jača, kriv je Zapad. Sve evropske zemlje sede na mnogo više stolica nego Srbija."

Dačić se smatra političarem sa jakim vezama u Moskvi.

U samoj Skupštini, što se regiona tiče, opozicija je postavila jedno zanimljivo pitanje, "pipajući puls" mandatarke: ko će ove godine ići na komemorativni skup u Potočarima. Ona je podsetila da je Vlada Srbije dala pet miliona evra za razne projekte u Srebrenici i rekla da će o tome tek biti doneta odluka. Ništa više. Malo za nameravano "opipavanje pulsa".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG