Dostupni linkovi

Vulin budući ministar odbrane Srbije


Vulin poznat po ekstremnim verbalnim ispadima, sukobima sa ambasadorima, uključujući i američkog Kajla Skata, zbog čega je smatran „jastrebom“ u Vladi
Vulin poznat po ekstremnim verbalnim ispadima, sukobima sa ambasadorima, uključujući i američkog Kajla Skata, zbog čega je smatran „jastrebom“ u Vladi

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić predložila je Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra za rad, boračka i socijalna pitanja za ministra odbrane.

Na čelo Ministarstva rada, pak, dolazi dosadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević.

Reč je o najneočekivanijem personalnom rešenju u predlogu kabineta mandatarke s obzirom da je Vulin poznat po ekstremnim verbalnim ispadima, sukobima sa ambasadorima, uključujući i američkog Kajla Skata, zbog čega je smatran „jastrebom“ u Vladi koju je donedavno vodio novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, kao kontroverzno rešenje u mandatarkinom kabinetu shvata se i Nenad Popović, biznismen koji je svoj rejting gradio na bliskim odnosima sa Moskvom. Njegova Srpska narodna partija aprila 2016. godine potpisala je i Sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina. Popović bi trebalo da vodi novo Ministarstvo za inovacije i tehnologiju.

Kako stoji u predlogu za sastav nove Vlade, koji je danas stigao u Skupštinu Srbije, Vlada će imati 18 resora i četiri potpredsednika.

Ivica Dačić ostaje vicepremijer i ministar spoljnih poslova.

Nebojša Stefanović biće potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, a Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dušan Vujović zadržava resor finansija, a Goran Knežević privrede. Branislav Nedimović ostaje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Goran Trivan predvodiće novo ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok će Aleksandar Antić ostati ministar rudarstva i energetike.

Jadranka Joksimović biće ministarka za evropske integracije, Nela Kuburović ostaje ministarka pravde, dok će novi član vlade biti Branko Ružić, koji će voditi ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Zlatibor Lončar ostaje ministar zdravlja, Mladen Šarčević ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić ministar omladine i sporta, a Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja.

Biće tri ministra bez portfelja: Slavica Đukić Dejanović biće zadužena za populacionu politiku, Milan Krkobabić za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća.

Najavljeno je da će Brnabić sutra izložiti svoj ekspoze, a Vlada bi trebalo da bude izglasana u četvrtak, uoči isticanja zakonskog roka.

XS
SM
MD
LG