Dostupni linkovi

Eksplozija kod predajnika kosovskog provajdera, nema povređenih


Antena kod zgrade kosovskog provajdera IPKO - ilustrativna fotografija
Antena kod zgrade kosovskog provajdera IPKO - ilustrativna fotografija
Nepoznate osobe podmetnule su eksplozivnu napravu ispod predajnika kosovskog provajdera “Ipko” mobilne telefonije u selu Rudare u opštini Zvečan na severu Kosova. Povređenih nije bilo.

Direktor regionalne Kosovske policijske službe Ergin Medić rekao je da je od posledica detonacije oštećena antena i da je predajnik delimično uništen, a reč je o mreži mobilne telefonije 049 koju uglavnom koriste Albanci:

"Specijalizovane ekipe Kfora obavile su uviđaj kako bi utvrdile o kakvom tipu i količini eksploziva je reč",
kazao je Medić.

On je dodao da su specijalizovane jedinice međunarodnih Kosovskih snaga (Kfor), koje su sa KPS obavile uviđaj, uzele uzorak eksploziva koji je prosleđen na ekspertizu.

Institucije Kosova i Kfor osudili su detonaciju predajnika.

"Kfor shvata da su mnogi korisnici mobilne telefonije isfrustrirani naprasnim prekidom rada srpskih operatera mobilne telefonije, ali Kfor osuđuje svaku akciju koja može ugroziti sigurnost i bezbednost kao što je upotreba eksplozivnih naprava",
navodi se u saopštenju Kfora.

Dodaje se da će "u slučaju da bezbednost bude ugrožena, Kfor preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa svojim mandatom".

Kfor je pozvao "institucije na Kosovu da primene transparentan pristup kada preduzimaju akcije koje bitno utiču na svakodnevni život bilo kog dela stanovništva na Kosovu kako bi građani mogli na vreme da se pripreme".

Vlada Kosova je u svom reagovanju izrazila "svestranu posvećenost da se uspostavi zakonitost na tržištu mobilne telefonije" i pozvala nadležne organe da preduzmu sve potrebne korake kako bi izvršioci napada u selu Rudare bili izvedeni pred lice pravde.

"Nasilnički postupci prema ovlašćenim i licenciranim operaterima mobilne telefonije, bilo ko da ih učini, kriminalni su činovi, koji ugrožavaju red i zakon i treba ih osuditi", navela je Vlada Kosova.

Demoliran još jedan predajnik IPKO mreže

U selu Košutovo, opština Leposavić, sinoć oko 21 sat nepoznati počinioci postavili su eksplozivnu napravu ispod predajnika IPKO mreže u ovom mestu.

Potrparol Kosovske policijske službe za region Kosovske Mitrovice Besim Hoti kazao je za RSE da policija još uvek nije utvrdila kolika je materijalna šteta pričinjena.

“Za demoliranje predajnika je korišćen eksploziv vrste TNT. Povređenih nije bilo, a o slučaju je obavešten istražni sudija koji je pokrenuo postupak. Ovaj slučaj tretiramo kao izazivanje opšte opasnosti”, rekao je Hoti.

On je dodao da je istraga o ovom slučaju u toku.

Bogdanović: Dijalogom do rešenja problema

Goran Bogdanović, Foto: Vesna Anđić
Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović je, reagujući na incident u selu Rudare, izjavio da se radi o određenoj vrsti provokacije, ali da Srbi ne žele nikakve sukobe u pokrajini iako neki možda priželjkuju takav scenario.

„To smatram provokacijom, očigledno je da neki ljudi žele na taj način da se prebaci lopta u naše dvorište kako bi Srbi bili krivi za sva dešavnja na teritoriji Kosova i Metohije. Ne želimo nikakve sukobe iako duga strana možda priželjkuje scenario u kojem bi srpska zajednica reagovala nasilno. Nama nije do sukoba, mi želimo dijalogom da rešavamo sve probleme, između ostalog, i ovaj problem telefonije koji jako opterećuje srpsku zajednicu”,
poručio je ministar Bogdanović.

Drugi mobilni operater na Kosovu, Vala, danas je počeo da besplatno deli svoje brojeve u srpskim sredinama na Kosovu.

Srbi na Kosovu već treći dan su bez signala "Telekoma”, “Telenora” i fiksne telefonije.

Kosovske vlasti nastavile su i juče sa isključenjima. Predajnici Telekoma, Telenora i VIP-a u Štrpcu su juče isključeni, a pored predajnika mobilne telefonije, u ovom mestu je isključena i fiksna telefonija. Demoliran je i predajnik regionalne televizije i radija Herc koji emituju program na srpskom jeziku.

Na Belom Kamenu kod Brezovice u subotu je, prilikom prekidanja telefonskih veza, uništena imovina u vlasništvu KOSMA mreže koja povezuje srpske radio stanice na Kosovu.

Inače, bez signala mobilne telefonije trenutno je oko 40.000 Srba u centralnom Kosovu kao i veliki broj Albanaca.
XS
SM
MD
LG