Dostupni linkovi

EBRD je najavio veća ulaganja u regionu


Godišnji sastanak EBRD u Sarajevu
Godišnji sastanak EBRD u Sarajevu

Trećeg dana Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i biznis foruma, zemlje Zapadnog Balkana predstavile su svoje potencijale investitorima. EBRD je najavio veća ulaganja u regionu u ovoj godini u odnosu na prethodne, a poručili su i da je bolja saradnja zemalja regije ključ do mnogo većih i ozbiljnijih investitora, što će u konačnici pospješiti i ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti poručio je da je integracija ekonomija Zapadnog Balkana ključna za povećanje stranih investicija i potpisivanjem ugovora sa BiH o kreditu u vrijednosti 210 miliona eura za izgradnju dionice "obilaznica kod Doboja" na Koridoru 5C, najavio gotovo dvostruko veća ulaganja EBRD-a ove godine u zemlje Zapadnog Balkana.

''Povezivanje BiH sa regijom i tržištima u EU kroz unaprjeđenje infrastrukture, ali i podrška promjeni evropskih standarda i propisa predstavlja prioritet za ovu zemlju ali i za nas u EBRD-u i naše partnere Evropsku komisiju i Evropsku investicijsku banku. I mislim da smo zaista uradili fantastičan posao”, kazao je Chakrabarti.

Univerzitetski profesor, ekonomista Anto Domazet govorio je o trendovima koje preporučuje EBRD, ali i ostale međunarodne finansijske institucije, ne samo za BiH nego i cijeli region.

''Greenfield nove investicije, to zahtijeva nove politike koje se moraju znatno više fokusirati na naše resurse, na naše mogućnosti i na imidž koji imamo kao dobra destinacija za strane investicije'', kaže Domazet.

Tome u prilog govori činjenica da je napredak u pionirskom programu EBRD-a u finansiranju zelenih gradova, što ima za cilj smanjenje zagađenja, i podršku ekološki odgovornoj ekonomiji, premašio očekivanja. Vodeći ekonomisti EBRD-a kažu da je krajem prošle godine odobreno dodatnih 700 milijuna eura za gradove koji rade na poboljšanju ekološke učinkovitosti.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da BiH kaska za susjedima upravo zbog političke situacije koja negativno utiče na razvoj ekonomije:

''Politički jaz u Bosni i Hercegovini umnogome smeta ekonomskom razvoju, ali nadam se da će se i to prevazići i da će politika da prati ekonomiju i potrebe zemlje u njenom razvoju.''

Mirko Šarović (drugi s desna) na Godišnjem sastanku EBRD
Mirko Šarović (drugi s desna) na Godišnjem sastanku EBRD

Uprkos brojnim preprekama i političkim izazovima sa kojima se BiH susreće, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da je glavna poruka biznis konferencije da ni jedan investitor do sada u BiH nije izgubio svoj kapital.

''Naše kompanije su pokazale da gotovo nema ozbiljnijeg stranog investitora koji nije uspio u Bosni i Hercegovini. Investitori su uvećali svoj kapital i to je jedna od ključnih poruka ovog foruma.''

Predsjednik Vijeća stranih investitora BiH Branimir Muidža podsjetio je da se Bosna i Hercegovina suočava sa masovnim odlaskom radne snage u zemlje EU i da ubrzanjem reformi i privlačenjem više stranih investicija ovaj proces može biti usporen.

''Mi u BiH trebamo što prije prionuti na reforme, ekonomska pitanja staviti kao prioritet i trebamo sve uraditi kako bismo prije svega zadržali mladi obrazovani stručni kadar, napraviti im uslove da ostanu u Bosni i Hercegovini jer to je temelj razvoja svakoga društva'', kazao je Muidža.

Predstavljajući svoje najnovije ekonomske prognoze na Godišnjem sastanku EBRD-a u Sarajevu, ekonomisti Banke ocijenili su da su Crna Gora i Srbija bile najbrže rastuće ekonomije u regiji u 2018. godini, pri čemu obje zemlje imaju veće investicije.

Napredak bilježi i Sjeverna Makedonija, koja je nakon rješavanja problema sa imenom privukla nove investicije i zabilježila ekonomski rast.

S tim u vezi poruka vodećeg ekonomiste EBRD-a Petera Tabaka je da ekonomiju treba staviti prije politike, ubrzati reforme i zajedničkim snagama ekonomski osnažiti cijeli region.

"Jačanjem regionalne integracije, uključujući ukidanje preostalih carinskih i necarinskih barijera u trgovini, otvorile bi se nove mogućnosti za rast i pojedinačnih ekonomija i privlačenje stranih ulagača bi bilo učinkovitije", zaključio je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG