Dostupni linkovi

Balkanski lideri u Sarajevu: Budućnost je u ekonomiji


Lideri Zapadnog Balkana za bolju ekonomsku saradnju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Pod motom "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta" održan je sastanak lidera Zapadnog Balkana u okviru drugog dana biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu.

Susretu lidera Zapadnog Balkana u srijedu prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i predsjednika EBRD-a Suma Chakrabarti.

Chakrabarti je tokom sastanka ocijenio kako je veća ekonomska integracija na Zapadnom Balkanu ključna je za reforme koje mogu donijeti održiv, ekonomski rast u regiji.

"Integraciju vidimo kao vrlo moćan instrument za povećanje trgovine robom i uslugama, povećanje prekograničnih ulaganja i, možda najvažnije, poticanje razmjene novih ideja i inovacija", naveo je Chakrabarti.

Ponovio je stav EBRD-a kako je poboljšanje infrastrukture, prije svega cestovne, željeznica, luka, zračnih luka i telekomunikacija, ključno za međusobno povezivanje. Kao ključno oruđe je povezivanje Istovremeno, regija se može integrirati i putem investicija, što predstavlja značajno oruđe u borbi protiv iseljavanja stanovništva.

Bosna i Hercegovina je potpisala i sporazum u iznosu od 200 miliona eura za finansiranje projekata na Koridoru Vc, a prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, najave koje dolaze iz EBRD su da se mogu očekivati i investicije koje će dosezati iznos od 400 miliona eura.

"Značaj ovoga samita je da dalje povezujemo Zapadni Balkan. Da smo odredili prioritete, a to je infrastruktura - cestovna energetska i digitalna. Da će se veliki dio sredstava i u BiH, negdje oko 100 miliona eura uložiti u razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i zelene ekonomije i da ćemo i dalje raditi na uklanjanju svih barijera kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje, a onda ga integrirali jedinstveno ekonomsko područje EU", kazao je Zvizdić.

Zvizdić: Povezujemo Zapadni Balkan
Zvizdić: Povezujemo Zapadni Balkan

Sastanak je bio posvećen ekonomiji i potencijalima za razvoj i saradnju, a tokom dana biće prezentirani i zajednički regionalni projekti investitorima. Cilj je poslati poruku investitorima širom svijeta da je ovaj region stabilan i pogodan za investiranje.

Taj stav zastupa i premijerka Srbije Ana Brnabić, ali ukazuje i na potrebu za drugačijim pogledima na saradnju.

"Mislim da mi i dalje imamo problem s percepcijom stranih investitora. Problem koji moramo da riješimo je povezanost regiona i da više moramo da radimo na političkoj i ekonomskoj stabilnosti. Ali, drugi problem koji imamo, za koji mi se čini da će biti teži nego ovaj prvi, je da napravimo bolju percepciju našeg regiona. Mislim da Zapadni Balkan ima ogromne potencijale, mnogo veće nego ih mi koristimo i razgovori s ovakvim partnerima kakvi su EBRD ili Svjetska banka dobar način da to i promijenimo. Najiskrenije i bez sumnje nama politika stoji na putu i mi političari moramo da nađemo način da to otklonimo", istakla je Brnabić.

Brnabić (lijevo): Zapadni Balkan ima ogromne potencijale
Brnabić (lijevo): Zapadni Balkan ima ogromne potencijale

Kao jednu od kočnica Brnabić je pomenula i takse koje je Kosovo uvelo na robu iz BiH i Srbije, te ponovila stav da ekonomija ne smije trpjeti političke krize.

"Problem taksi je lako rješiv jer je u suprotnosti sa CEFT-om i SSP-om Prištine i EU. Samo treba poštovati pravila i međunarodne ugovore. Potrebna je politička odluka da se ide na privrednu saradnju i da ona bez obzira na bilo kakve političke probleme, privredna saradnja ne smije da stane", navela je premijerka Srbije.

Iako je ranije najavljeno da će forumu prisustvovati i predsjednik Kosova Hašim Tači u posljednji tren otkazao je dolazak, a razlozi su upravo političke prirode. Obrazloženje koje je dao na zvaničnoj stranici je da BiH nije priznala Kosovo, te da još uvijek građani Kosova trebaju vize za ulazak u BiH.

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, naveo je kako primjerom svoje zemlje želi ohrabriti lidere u BiH, te čelne ljude Kosova i Srbije da rješavaju političke sporove. Građani će, kaže, nakon toga osjetiti ekonomski boljitak. Nakon što su riješili sporove s Bugarskom i Grčkom, porastao je GDP, nezaposlenost opala, a povećale se i strane investicije, kazao je Zaev.

"Želim da ohrabrim političare iz BiH da donesu odluku. Želim da ohrabrim i Kosovo i Srbiju da rješavaju probleme, jer je naše da služimo našim narodima i omogućimo im bolji standard", dodao je premijer Sjeverne Makedonije.

Pričajući o ekonomskoj budućnosti, smatra Zaev, političari bi mogli lakše da dođu do rješenja i uklanjanja političkih barijera.

Zaev: Kosovo i Srbiju da rješavaju probleme
Zaev: Kosovo i Srbiju da rješavaju probleme

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kaže kako primjeri u regiji, poput odnosa Sjeverne Makedonije i Grčke, pokazuju da je moguće pozitivnim dijalogom doći do rješenja koja su komplicirala odnose. Ipak, slika je danas, kako ocjenjuje, teže nego prije deceniju, jer su interesi mnogo veći.

"Nije samo krivica kod nas. Ona je i na drugim stranama. Sjećam se perioda mnogo većeg euroentuzijazma kod EU nego danas, ali i perioda kada smo radili sami - EU i mi. Danas ne radimo sami i danas su tu i treće zemlje koje penetriraju svoje interese, koji su najčešće sukobljeni sa interesima EU i evropske perspektive Zapadnog Balkana", riječi su Đukanovića.

Može vas interesovati:

U okviru foruma održana je i prezentacija ministara na temu investicionih potencijala svake od zemalja. Kroz pitanja i odgovore omogućena je i neformalna diskusija koja će investitorima osigurati kompletnije razumijevanje cjelokupne regije Zapadnog Balkana. A odnosi su umnogome uzrokovani onim što se događalo u prošlosti, kazao je premijer Albanije Edi Rama. Zato je perspektiva svih zemalja u EU.

Rama: Razići se sa duhovima naše prošlosti
Rama: Razići se sa duhovima naše prošlosti

"Za nas je pridružiti se EU, pridružiti se mjestu na kojem ćemo jednom zasvagda biti sigurni od rata, i razići se sa duhovima naše prošlosti. Kada su Britanci odlučili da napuste Uniju, imali su viziju svoje prošlosti. Mi kada mislimo o našoj prošlosti ne postoji ništa gore o čemu možemo misliti za našu djecu i zato smo zato snažno za EU", kazao je Rama.

Učešće na sastanku u Sarajevu je otkazao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u čije ime je došla premijerka Brnabić.

Godišnji sastanak guvernera EBRD je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije. Tokom ovog trodnevnog samita, koji je počeo u utorak, a završava se u četvrtak, biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG