Dostupni linkovi

Mekejn u Podgorici: Ponašanje Rusije zahtijeva naše zajedničke reakcije


McCain u Podgorici: Ponašanje Rusije je neprihvatljivo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

McCain u Podgorici: Ponašanje Rusije je neprihvatljivo

Ponašanje Rusije u regionu, ali i u svijetu, nije prihvatljivo u ovom vremenu i to zahtijeva naše zajedničke reakcije, kazao je prilikom posjete zvaničnoj Podgorici američki senator Džon Mekejn.

"Vjerujem u prijateljstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Mekejn nakon razgovora sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem. Senator SAD je tokom obraćanja javnosti najprije čestitao crnogorskom narodu i liderima Crne Gore na odluci da budu članica NATO.

„Mislim da je ovo veoma važno jer kada pogledate što se sve dešava u svijetu i sva previranja, onda je važno da obezbijedimo stabilnost. To je važno za NATO sada i u svakom trenutku. Ovdje sam i zato što sam uvjeren da ponašanje Rusije u regionu i u svijetu nije prihvatljivo u ovim vremenima. Vjerujem da rusko ponašanje nalaže našu solidarnost i snagu kako bismo očuvali principe i osnovne vrijednosti demokratije“, kazao je Mekejn.

Džon Mekejn i Predrag Bošković, Podgorica, 12. april
Džon Mekejn i Predrag Bošković, Podgorica, 12. april

Iako nije direktno pomenuo ponašanje Rusije i miješanje u unutrašnje stvari u Crnoj Gori ministar Predrag Bošković je nakon razgovora sa senatorom Mekejnom govorio o „prijetnjama i izazovima“ koje je Crna Gora imala u prethodnom periodu, tokom puta u NATO.

„Prije svega miješanje stranog faktora, onoga sa čime se Crna Gora suočila tokom izborne kampanje, na dan izbora, onoga što je nakon toga uslijedilo i što je i dan danas prisutno ne samo u Crnoj Gori već u čitavom regionu. Konstatovali smo da je veoma bitno da pozornost međunarodne zajednice i glavnih igrača opet bude fokusirana na ovaj region, jer je ovaj region u zadnje vrijeme itekako uznemiren uz sve ono što se dešava u zemljama koje okružuju Crnu Goru, pa i ono što se desilo u Crnoj Gori tokom oktobra mjeseca prošle godine“, kazao je Bošković i zahvalio senatoru.

On je ocijenio da postoji puna saglasnost Crne Gore i SAD o crnogorskom putu u NATO.

„Siguran sam da će Crna Gora znati da iskoristi benefite članstva u NATO. Budućnost čitavog Zapadnog Balkana je u evroatlantskim integracijama. Na tom putu imamo podršku SAD, potvrđenu kroz potpis predsjednika SAD Donalda Trampa na Protokol o pristupanju", rekao je Bošković i lično zahvalio senatoru Mekejnu na podršci koju je pružao Crnoj Gori na putu ka NATO.

Senator Mekejn je podsjetio da je Rusija pokušala ali nije uspjela da promijeni ishod izbora u Americi o čemu, ocijenio je, nema dokaza ali je dodao:

„Ali ima dokaza da Rusi pokušavaju da podrivaju demokratski proces i u drugim djelovima svijeta. Dakle, uvjeren sam da je naš savez ojačan, vjerujem u naše prijateljstvo, vjerujem i u naše vojne odnose da su i oni ojačani. Tako da je to ona funkcionalna demokratija koja može da predstavlja model za druge države širom svijeta“, kazao je Mekejn i dodao da je prije dolaska u Podgoricu boravio u Sarajevu i tamo obišao most gdje je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franca Ferdinanda.

Džon Mekejn i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Podgorica, 12. april
Džon Mekejn i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Podgorica, 12. april

Podsjećajući da su nakon toga nastali najstrašniji ratovi u istoriji svijeta, Mekejn je u Vili Gorica kazao:

„Ne predviđam da će se to desiti danas u ovom dijelu svijeta ali mislim da ne treba da ignorišemo te naučene lekcije i treba da uradimo sve što možemo da ojačamo solidarnost i saradnju, da unaprijedimo ekonomski razvoj i ojačamo vojsku.“

Današnju zvaničnu posjetu senatora Mekejna Podgorici obilježio je još jedan događaj. Nakon što je čestitao narodu Crne Gore i liderima članstvo u NATO, bio je raspoložen da odgovara na pitanja crnogorskih novinara u vili “Gorica”.

“Ima li pitanja?”, kazao je Mekejn, međutim, predstavnica protokola crnogorske Vlade samo se kratko nadovezala:

“Ovim je završena konferencija za novinare”.

Mediji su se pobunili, ali je sve ostalo na onome što je Mekejn sam izjavio jer je iz Vlade ranije saopšteno da neće biti dozvoljena pitanja.

Posjeta delegacije Senata SAD Crnoj Gori na čelu sa senatorom Mekejnom dolazi neposredno nakon potpisa koji je na Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u stavio predsjednik SAD Donald Tramp čime je i okončana procedura ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama. Presjednik Tramp je uz potpis uputio i čestitke, kako je zvanično saopšteno, crnogorskom narodu na posvećenosti NATO demokratskim vrijednostima.

Senator Džon Mekejn, koji je zajedno sa delegacijom Senata SAD, prethodnih dana posjetio zemlje u okruženju, sjutra će, kako je najavljeno, boraviti na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG