Dostupni linkovi

Trump poslao potpisan Protokol Crna Gora-NATO Senatu


Donald Trump
Donald Trump

Bijela kuća poslala je pismo i potpisan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u Sjedinjenim Državama.

Pismo predsjednika SAD
Pismo predsjednika SAD

U dva poropratna pisma Senatu, jednog Bijele kuće, a drugog predsjednika Trumpa predsjedniku tog zakonodavnog tijela Mitchu McConnellu, sa datumom od 11. aprila, navodi se da je u skladu sa četvrtom rezolucijom Senata u kojoj se daje saglasnost za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, od 28. marta 2017. i bazirano na preporuci State Departmenta, predsjednik Trump time potvrdio:

"Uključivanje Crne Gore u Sjeverno-atlansku organizaciju neće imati uticaja na povećnje ukupnog udjela SAD u zajednički budžet NATO-a i da uključivanje Crne Gore u NATO ne umanjuje sposobnost SAD da ispuni svoje vojne obaveze izvan Sjeverno-atlanske oblasti", stoji u pismu koje je potpisao Donald Trump.

U pismu press službe Bijele kuće se navodi da je Trump potpisao ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, podsjećajući da je to uslijedilo nakon većinskog prihvatanja ovog dokumenta obije stranke u Senatu SAD krajem marta.

"Još od osnovanja 1949., NATO alijansa je predstavljala centralnu organizaciju za osiguranja mira i stabilnosti na evropskom kontinentu. To je savez koji ne dijeli samo zajedničke interese već i vrijednosti. Predsjednik Trump se raduje da te vrijednosti potvrdi i reafirmiše na summitu lidera članica NATO-a 25. maja u Briselu. Crna Gora će biti tu takođe, šaljući signal drugim aspirantima da vrata za članstvo u evroatlansku zajednicu nacija ostaju otvorena i da su zemlje Zapadnog Balkana slobodne da izaberu sopstvenu budućnost i izaberu partnere bez spoljnog miješanja i zastrašivanja", navodi Bijela kuća.

"SAD će i ubuduće raditi na jačanju već snažnih odnosa sa Crnom Gorom i raduju se formalnom prijemu Crne Gore kao 29 članice NATO alijanse".

Pismo press službe Bijele kuće
Pismo press službe Bijele kuće

Predsjednik Trump čestita narodu Crne Gore na postojanosti i demonstriranoj posvećenosti demokratskim vrijednostima NATO-a, stoji na kraju saopštenja press službe Bijele kuće.

Američki Senat prethodno je ratifikovao Protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rand Paul i Mike Lee, bili protiv.

Senatori su poslije davanja zelenog svjetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Takođe su naveli da će crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji "koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak".

Nakon što je predsjednik stavio potpis na ratifikovani Protokol o širenju Saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija.

Crnogorski zvaničnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na samitu krajem maja u Briselu.

XS
SM
MD
LG