Dostupni linkovi

Mekejn u Podgorici: Ponašanje Rusije neprihvatljivo


Džon Mekejn i Predrag Bošković, Podgorica

Ponašanje Rusije u regionu i svijetu nije prihvatljivio i zbog toga moramo da budemo ujedinjeni i snažni, poručio je američki senator Džon Mekejn koji je u posjeti Podgorici.

„Oni su pokušali da promijene ishod izbora i u SAD-u, da utiču na demokratski proces i u drugim djelovima svijeta ali nisu uspjeli“, istakao je Mekejn.

Ovdje je, kaže, da čestita Crnoj Gori i građanima što su odlučili da sa svojim liderima postanu članica NATO.

„Kad pogledate sva previranja u svijetu, onda shvatate zašto je važna stabilnost koju pruža NATO, kom je to uvijek bilo važno, od samog osnivanja“, rekao je on.

Prije nego što je pošao iz Sarajeva, Mekejn priča kako je vidio mjesto gdje je ubijen austrougarski car Franc Ferdinand. „Svi znamo što se nakon toga desilo... Dogodili su se najveći svjetski ratovi. Ne predviđam da bi se to moglo ponoviti ali ne treba da ignorišemo naučene lekcije iz istorije“, naglasio je Mekejn.

Mekejn je na početku govora rekao da je je srećan što je opet u „jednoj od najljepših zemalja na svijetu“ i zahvalio se Crnoj Gori na prijateljstvu i saradnji.

Na zajedničkoj pres konferenciji, ministar odbrane Predrag Bošković je kazao da je zahvalan na ličnom doprinosu Mekejna i za sve što je uradio za Crnu Goru, posebno na putu ka NATO.

"Vrlo je važno, zbog čitave globalne bezbjednosti, naše učešće u okviru oružanih snaga", rekao je Bošković.

"Naš put ka NATO-u pokazuje šta smo sve učinili za 11 godina od kad smo nezavisni", istakao je ministar odbrane.

Bošković kaže da su razgovarali i o miješanju stranog faktora u Crnoj Gori tokom kampanje i na dan izbora.

"Veoma je bitno da međunarodna zajednica, njeni glavni igrači, budu fokusirani na ovaj region koji je uznemiren", rekao je Bošković.

Budućnost Balkana je u okviru NATO i EU. SAD nas u tome podržava, što pokazuje Trampov potpis, naveo je Bošković.

Delegacija Senata Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa senatorom Džonom Mekejnom, boravi u Crnoj Gori.Kako je saopšteno iz Vlade, delegacija američkog Senata susrijeće se sa crnogorski, premijer Duško Marković.

Mekejn se susreo sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, a potom sa sa pripadnicima Vojske Crne Gore koji su bili dio misije u Avganistanu.

Ugledni američki senator republikanac iz Arizone, Džo Mekejn, na balkanskoj je turneji, tokom koje je posjetio Ljubljanu, Zagreb, Beograd i Sarajevo. Planirane su još posjete Prištini i Tirani.

XS
SM
MD
LG