Dostupni linkovi

Džaferović: Odluka Inzka doprinosi izgradnji zdravijeg ambijenta u BiH


Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH
Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je u izjavi za Radio Slobodna Evropa kako je visoki predstavnik ovom Odlukom ispunio obavezu koju ima prema žrtvama.

"Prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir", naveo je Džaferović.

Negiranje genocida se, prema njegovim riječima, godinama tolerisalo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru.

"Visoki predstavnik je postupio ispravno, jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince", ocijenio je on.

Dodao je kako je odlukom visokog predstavnika napravljen snažan iskorak u civilizacijskom smjeru.

"Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde, moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regionu", napisao je Džaferović.

Šta je odlučio Incko?

Zakon koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u petak, 23. jula.

Odlukom visokog predstavnika kojom je dopunjen član 145 a, kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine predviđena je za one koji javno podstreknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kazniće se onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u Odluci.

U saopštenju za javnost visoki predstavnik Valentin Inzko pojasnio je zbog čega je na koncu mandata posegnuo za Bonnskim ovlastima da bi izmijenio krivično zakonodavstvo BiH.

"Savjest mi nalaže da nemam pravo okončati svoj mandat dok se veličaju pravomoćno osuđeni ratni zločinci. Takvo stanje nemam pravo ostaviti ni napaćenim građanima ove lijepe zemlje kao ni svom nasljedniku. Nemam pravo ignorirati presude Haaškog tribunala, kojeg je uspostavilo Vijeće sigurnosti UN-a, a zadužen sam za civilnu implementaciju mira", naveo je on.

Istakao je da su oprost i pomirenje najvažniji, te da nema loših naroda.

Šta u Srebrenici kažu o Inzkovoj odluci o negiranju genocida?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

XS
SM
MD
LG