Dostupni linkovi

Nema brige za novac od šverca duvanom?


Izjava premijera Mila Đukanovića koji je juče u parlamentu poručio svima koji su se obogatili u poslu sa duvanom da ne moraju da strahuju za svoj novac doživljena je kao jasna politička poruka crnogorskom tužilaštvu i istražnim organima.

Odgovarajući na poslanička pitanja crnogorski premijer Milo Đukanović je juče u parlamentu kazao da država ne može oduzimati novac onima koji su se tokom devedesetih bavili tranzitom cigareta jer se, kako je objasnio, taj posao obavljao u skladu sa tadašnjim zakonima:

"Novac kojim je neko ko se bavio tim poslom, trgovao i obavljao taj posao je njegov novac i taj novac ne može niko oduzimati sem ukoliko se pravosnažnom sudskom odlukom ustanovi da je taj novac stečen vršenjem krivičnih djela o čemu se do sada u Crnoj Gori ne vodi krivični postupak. Zašto i da li ima osnova kroz onu osnovanu sumnju o kojoj smo govorili treba pitati nadležne državne organe, ali mislim da uprkos potrebi da se stalno vraćate na tu temu uvijek će vas čekati isti odgovor. To je posao iz kojeg je Crna Gora profitirala. To je posao u kojem je Crna Gora obezbijedila prihode koji su stvorili uslove za normalno funkcionisanje subjekata javne potrošnje u godinama u kojima je Crna Gora zbog sankcija međunarodne zajednice desetkovala svoju ekonomiju."

Vanja Ćalović: Mislim da nije iznenađujuće da i sam premijer koji je uključen u te slučajeve makar prema optužnici iz Italije nije spreman da na neki način dozvoli da se naše institucije sistema pozabave tim pitanjem. Foto: Savo Prelević
Komentarišući izjavu Stanko Marić, predsjednik Senata udruženja pravnika, kaže da Đukanović pominje jugoslovenske i crnogorske zakone iz devedesetih, ali odgovornosti oslobađa sve one koji su se bavili duvanskim poslom na ovaj ili onaj način:

"Samo je izostavio da kaže da se neće preispitivati imovina onih koji su radili u skladu sa tim saveznim i republičkim zakonima. Ne koji su se bavili time na bilo koji način nego na one koji su u skladu sa zakonom to radili. Prema tome, on u toj izjavi, opet kažem da li je namjerno ili slučajno, amnestirao od odgovornosti sve one koji su se bavili tim poslom, pa bilo zakonito, bilo protivuzakonito."

Izvršni direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović kaže da izjava premijera ne iznenađuje i da ona potvrđuje nedostatak političke volje da se procesuiraju krivična djela koja su se desila u prošlosti:

"To na izvjestan način ograničava kako izvršnu vlast tako i daje jednu jasnu poruku našem tužilaštvu koje se i dalje nalazi pod političkim pritiskom, ali i našem sudstvu na koji način da se odnosi prema takvim slučajevima. Mislim da nije iznenađujuće da i sam premijer koji je uključen u te slučajeve makar prema optužnici iz Italije nije spreman da na neki način dozvoli da se naše institucije sistema pozabave tim pitanjem, a svakako da ima lični interes da se to pitanje i taj jedan pritisak koji već duži vremenski period stoji ne samo nad njim lično nego i nad kompletnom državom imajući u vidu da je on ipak prvi čovjek naše izvršne vlasti, da ima interes da se to zaista rasvijetli i da sa sebe skine odgovornost, a ne da se zaštiti imunitetom onda bi svakako njegove poruke bile drugačije i rad bio usmjeren na to da se otkriju svi kriminalci i da se sva imovina koja je stečena krivičnim djelima vrati u državni budžet."

Prema podacima koji se pominju u inostranim optužnicama za šverc duvana Crna Gora je od 1994. do 2002. godine zarađivala između 300 i 700 miliona dolara godišnje od tog posla, a dio tog novca slivao se i u džepove povlašćenih pojedinaca.

Italijanska optužnica protiv premijera Mila Đukanovića je arhivirana, dok se protiv njegovih prijatelja i bliskih saradnika i dalje vodi postupak.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG