Dostupni linkovi

Italija obustavila postupak protiv Đukanovića


Milo Đukanović

Agencija ANSA objavila je za vikend da je italijansko tužilaštvo podnijelo optužnicu protiv sedam osoba iz Srbije i Crne Gore zbog umiješanosti u šverc cigareta, ali da će postupak protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je takođe bio osumnjičen za to djelo, biti obustavljen zbog imuniteta.

Advokat Mila Đukanovića Enriko Tućilo izjavio je "Vijestima" da nije obaviješten da je arhiviran sudski proces protiv njegovog klijenta koje je italijansko tužilaštvo vodilo. Niko od crnogorskih državljana protiv koji je, prema navodima italijanske ANSE, sa druge strane Jadrana podignuta optužnica za šverc cigareta nije se oglašavao, a za sada ćute i nadležni državni organi, iako se na tom spisku nalaze imena aktuelne diplomatske predstavnice i bivšeg ministra finansija.

Italijanska agencija ANSA je, kako prenose crnogorski mediji, objavila da je nakon dugogodišnje istrage prije nekoliko dana podignuta optužnica protiv sedam osoba koje se sumnjiče za šverc cigareta iz Crne Gore u periodu od 1994. do 2002. Na spisku optuženih, pored crnogorskih biznismena Branslava Brana Mićunovića, Veselina Barovića i Branka Vujoševića, su i crnogorski diplomata u Sloveniji Duška Jeknić i bivši ministar finansija Miroslav Ivanišević. Osim crnogorskih državljana optužnica je podignuta i protiv srpskih biznismena Stanka Caneta Subotića i Andrije Draškovića kao i protiv sedam italijanskih državljana. Prema istom izvoru, u Italiji se očekuje arhiviranje sudskog procesa protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog činjenice da crnogorski državnik uživa diplomatski imunitet.

Niko od ljudi sa navodne optužnice do sada se nije oglašavao, osim Dušanke Pekić Jeknić koja je podgoričkim "Vijestima" šturo izjavila da nema komentar i da nije obaviještena o pokretanju krivičnog procesa protiv nje. Da nema novih informacija iz Italije podgoričkom dnevniku kazao je Enrike Tućilo, advokat crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji tvrdi da nije dobio obavijest o arhiviranju sudskog procesa protiv njegovog klijenta. Milo Đukanović je prije nešto više od pola godine samoinicijativno otišao u sud u Bariju gdje je dao iskaz tamošnjih tužiocima koji su, podsjeća Tućilo, njegov slučaj odvojili od ostalih.

"Crnogorski premijer Đukanović prijavio se sudu nezavisno od njegove političke funkcije, želeći da time dokaže svoju volju za saradnjom i razjasni sve detalje vezane za njega i za njegovu zemlju, Crnu Goru", kazao je Tućilo "Vijestima".

Za sada se ne oglašavaju ni nadležni crnogorski organi, iako se na spisku optuženih nalazi i crnogorski diplomata Dušanka Jeknić i bivši ministar finansija Miroslav Ivanišević. Ambasador u Italiji Darko Uskoković danas je bio nedostupan, a na naše pozive nijesu odgovarali ni funkcioneri Ministarstva inostranih poslova. Dostupna nije bila ni većina osumnjičenih koje smo pokušavali da kontaktiramo.

Kako podsjeća ANSA, premijer Đukanović je u ovom slučaju bio osumnjičen da je učestvovao u organizaciji šverca cigareta preko Crne Gore u Italiju koji se navodno obavljao preko crnogorske firme "Zetatrans". Dušanka Pešić Jaknić tereti se da je bila kontakt između puljske mafije i vrha crnogorske Vlade, te da je u tom smislu redovno komunicirala sa Barovićem, Vujoševićem i Đukanovićem. Srpski biznismen Stanko Subotić Cane je navodno osiguravao pranje novca, donoseći ogromne sume novca privatnim avionom iz Švajcarske u Crnu Goru i Kipar. Svi osumnjičeni su ranije u više navrata demantovali bilo kakvu umiješanost u šverc cigareta za šta ih sumnjiče italijanski tužioci.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG