Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović će tužiti italijanskog tužioca


Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Crnogorski premijer je danas ponovio da će pokrenuti postupak protiv italijanskog tužioca Đuzepe Šelzija, iako u pravnim i političkim krugovima tvrde da se radi o krajnje neuobičajenoj nakani.

Tužilac iz Barija Đuzepe Šelzi je, naime, izjavio kako je od istrage protiv Mila Đukanovića u sklopu procesa za šverc duvana odustao jer se crnogorski premijer pozvao na imunitet.

Crnogorski premijer je precizirao da će Šelzija tužiti kada se okonča postupak protiv više crnogorskih državljana protiv kojih se ovaj proces još uvijek vodi.

Đukanović je na današnjoj pres konferenciji u Budvi ponovio da će tražiti nadoknadu štete, ali nije precizirao visinu odštetnog zahtjeva koji namjerava da podnese.

Tokom premijerskog sata u utorak u Skupštini Đukanović je objasnio razloge za tužbu:

"Ne da nema poziva na imunitet, nego mi ne pada na pamet da se pozivam na imunitet. Zašto je bilo pogodno državnom tužiocu u Bariju da poslije toliko godina neovlašćenog vođenja istrage i saznanja da tu nema nikakvog osnova za to, da on sada saopšti kako, navodno, zbog mog imuniteta odustaje od istrage to treba njega pitati i pitaću u postupku koji ću pokrenuti u cilju zaštite mog digniteta i naplate prava koja mi po tom osnovu pripadaju."


Politički trik i neviđen potez

Osvrćući se na najavu crnogorskog premijera da će tužiti italijanskog tužioca, podgorički advokat Radomir Prelević kaže da za nešto slično još nije čuo:

"Ja sam u ovoj mojoj četrdesetogodišnjoj karijeri prvi put čuo za takvu mogućnost, pogotovo da sada čak tu ne uključujemo međunarodnu dimenziju da se radi o organima druge države, nego čak i u varijanti da se radi o organima sopstvene države onda oni nikako ne mogu biti na taj način kao državni organ tužilaštva zbog bilo čega, nego može biti tužena država za naknadu štete u slučaju koji je propisano zakonom, a to znači neosnovanog lišenja slobode usljed neosnovne osude i tako dalje, a za ovakvu mogućnost zaista prvi put sam čuo".

Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije kaže da se radi o jeftinom političkom triku:

"Kada sam juče u crnogorskom parlamentu čuo da će predsjednik Vlade Republike Crne Gore da tuži tužioca u Bariju to je djelovalo dosta smiješno i logično. Svako pokušava da brani svoju politiku na različite načine, pa čak i sudskim procesima protiv tužilaca. Sve smo mi to već vidjeli po Crnoj Gori različite akcije i različite poteze koji su bili od strane čovjeka koji dvadeset godina upravlja Crnom Gorom. Mene ništa ne bi iznenadilo. Vjerovatno će postojati mediji koji će se posebno baviti uspješnošću te predsjednikove namjere i konkretnim rezultatima. Nama je to dosta smiješno".


U Pokretu za promjene naglašavaju da bi proces koji je Đukanović najavio bio pravi raritet. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević:

"Ja sam iz klupe dobacio premijeru Đukanoviću da može, ali ako to bude radio kod sudije Jovanića koji je sudija u crnogorskom sudovima. Naprosto, radi se o situaciji gdje premijer pokušava svim medijskim manipulacijama da promijeni notornu činjenicu da je on bio optužen kao šef kriminalne organizacije i da zbog svog imuniteta koji je u međuvremenu dobio kao premijer države taj proces je privremeno arhiviran. Čim gospodin Đukanović ne bude premijer taj će proces biti ponovo pokrenut. Kao dokaz toj tvrdnji je činjenica da je svih ostalih osam članova te organizacije optuženo i da će se 3. novembra pojaviti ili treba da se pojave pred sudom u Bariju".

U Italiji se godinama vodi istraga protiv navodno crnogorskog duvanskog kartela na čijem se čelu, kako su tokom istrage tvrdili tamošnji tužioci, nalazio crnogorski premijer. Postupak protiv navodnih Đukanovićevih saradnika traje dok je protiv premijera, koji je na svoj lični zahtjev svjedočio pred pravosudnim organima Italije, proces arhiviran.

Prema ranije objavljenim informacijama, Đukanović se nije pozvao na imunitet, već mu imunitet pripada po osnovu dužnosti koju obavlja u svojoj zemlji.

Tužioci su kancelariji istražnog sudije u glavnom gradu Pulje poslali zahtjev za arhiviranje, usled nedostatka pravne osnove za procesuiranje, pošto Đukanović uživa diplomatski imunitet predviđen za šefove država, vlada i ministre inostranih poslova suverenih država," javila je italijanska agencija ANSA.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG