Dostupni linkovi

U Podgorici obilježeno 19 godina od ubistva direktora lista 'Dan'


Foto arhiv: sa obeležavanja godišnjice smrti direktora "Dana" Duška Jovanovića, Podgorica, 27. maj 2018. godine
Foto arhiv: sa obeležavanja godišnjice smrti direktora "Dana" Duška Jovanovića, Podgorica, 27. maj 2018. godine

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je 27. maja da zahtijeva od nadležnih organa potpuno rasvijetljavanje ubistva Duška Jovanovića, polažući vijenac na mjesto na kojem je prije 19 godina ubijen direktor "Dana".

Jovanović je ubijen ispred redakcije lista oko ponoći 2004. godine.

Dosadašnja istraga nije otkrila direktne izvršioce niti nalogodavce. Samo je jedna osoba osuđena za saučesništvo.

Milatović se upisao u knjigu žalosti.

"Zahtijevam od nadležnih organa potpuno rasvjetljavanje ovog slučaja. To je ono što dugujemo Dušku, to je ono što dugujemo svim slobodnim novinarima koji su u proteklih 30 godina, za vrijeme trajanja jednog nedemokratskog režima u Crnoj Gori nosili baklju slobode i slobodne riječi", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Na mjesto ubistva Jovanovića vijenac su postavili premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

"Bez rješenja ovog pitanja, pravda u Crnoj Gori je nemoguća. Ubistvo Jovanovića nije samo čin ubijanja glavnog urednika tada najvećeg lista u Crnoj Gori, nego čin ubijanja istine i borbe za pravdu", rekao je Abazović.

Dodao je da vjeruje da će novi ljudi u tužilaštvu dati novi doprinos da se slučaj razriješi, a da je država spremna da svoju logistiku stavi u funkciju rasvjetljavanja zločina.

Ponovio je stav da je Jovanovića ubila duvanska mafija "što je glavni razlog zašto nalogodavci ni ubice nisu u zatvoru".

Za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, za sada je osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. U zatvoru će ostati do maja 2025. godine.

XS
SM
MD
LG