Dostupni linkovi

Bez nalogodavca ubistva Duška Jovanovića već 18 godina


Premijer Crne Gore Dritan Abazović upisuje se u knjigu žalosti povodom 18 godina ubistva urednika podgoričkog lista Dan, 27. maj 2022.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović upisuje se u knjigu žalosti povodom 18 godina ubistva urednika podgoričkog lista Dan, 27. maj 2022.


Vlada Crne Gore spremna je da prihvati međunarodnu ekspertizu u rješavanju ubistva urednika podgoričkog lista Dan Duška Jovanovića, kazao je premijer Dritan Abazović 27. maja, navodeći da misli da bivše vlasti imaju veze sa tim zločinom.

Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i čelnici bezbjednosnog sektora položili su vijenac na mjesto gdje je prije 18 godina hicima iz automatskog oružja ubijen Jovanović, nakon što je izašao iz redakcije.

Crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića.

Skupština Crne Gore prvi put je danas, 27. maja minutom ćutanja odala poštu Dušku Jovanoviću.

Iako je prethodna Vlada Zdravka Krivokapića, obnavljajući istragu, obećala rješenje slučaja sve je ostalo na saslušanju nekoliko svjedoka kod Tužilaštva.

Abazović je, upitan da li misli da je bivša vlast imala veze za ubistvom Jovanovića, odgovorio potvrdno.

"Neotkrivanje, nepostupanje kada se to desilo i nakon toga, samo govori o tome da nije postojala dovoljna politička volja i da nekome nije bilo u interesu da se otkriju izvršioci ubistva Duška Jovanovića. Nadam se da će novo Tužilaštvo uraditi sve što nije prethodno kako bi se utvrdile sve činjenice", istakao je Abazović.

I u redakciji lista Dan godinama ponavljaju da je istraga od početka bila opstruirana od strane bivše vlasti Demokratske partije socijlista.

Navodeći da ubistvo Jovanovića opterećuje Vladu, građane i porodicu, Abazović je saopštio da će se založili da slučaj "izvade iz sjenke" i da dođu do nalogodavaca ubistva.

"To se do sada nije desilo. Nadam se da će novo tužilaštvo uraditi ono što prethodnici nisu", rekao je Abazović i dodao da će do rasvjetljavanja ubistva teško doći ukoliko se ne pronađe svjedok.

Poručio je da je Crna Gora spremna da prihvati međunarodnu ekspertizu koja se navodi kao jedna od mogućnosti.

"Ako tako budemo mogli da doprinesemo da istina izađe na vidjelo, učinićemo sve što je do nas ali nisam ponosan na ovaj momenat jer je trebalo uraditi više. U Crnoj Gori postoje brojne strukture kojima istina i rješavanje ovakvih slučajeva nisu proritet", zaključio je Abazović.

Za saučesništvo u ubistvu za sada je osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. U zatvoru će ostati do maja 2025. godine.

Glavni dokazi bili su njegovi otisci na pušci iz koje je Jovanoviću ubijen, kao i otisci koji je ostavio na limenci "red bula", ostavljenoj u blizini automobila iz kog je pucano na urednika Dana, a koji je policija pronašla poslije izvršenja zločina.

XS
SM
MD
LG