Dostupni linkovi

Ubijen urednik "Dana" Duško Jovanović


RSE
Istražni sudija Radomir Ivanović, do momenta slanja ovog izvještaja, samo je potvrdio da je sinoć oko ponoći nepoznata osoba pucala na direktora i glavnog i odgovornog urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića koji je nekoliko sati nakon pokušaja ljekara Kliničko-bolničkog centra da mu spasu život podlegao povredama.
IVANOVIĆ
27.05.2004. godine oko 23.45h u ulici 13.jula, naspram kućnog broja 13, došlo je do upotrebe vatrenog oružja, najvjerovatnije automatskog. Ispaljeno je više hitaca i smrtno je stradao Jovanović Duško, od oca Vasilija, rodjen 10.02.1964. godine u Podgorici, sa prebivalištem u Podgorici, ulica Hercegovačka 88. Isti se nalazio u svom vozilu marke “peugeot” koji je registrovan na “YU media mont” i koje se nalazilo parkirano ispred pomenutog kućnog broja 13. To je sve što za sada mogu da kažem.
RSE
Ivanović je, demantujući navode pojednih medija da ima uhapšenih, rekao agenciji MINA da mu nije poznato da je bilo ko uhapšen u vezi sa ubistvom Jovanovića, ističuci da o tome nije obaviješten, što bi morao biti prema novom Zakoniku o krivičnom postupku. Zamjenik državnog tužioca Crne Gore Ljiljana Klikovac izjavila je da do ovog trenutka niko nije uhapšen u vezi sa ubistvom direktora i glavnog urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića.

Na Jovanovića je pucano sinoć oko ponoći ispred sjedišta lista “Dan” u ulici 13. jula u Podgorici i to u trenutku kada je ušao u svoj automobil parkiran preko puta redakcije. Prema onome što su očevici saopštili policiji, automobil tamne boje i zatamnjenih stakala se približio Jovanovićevim kolima odakle je na Jovanovića ispaljeno više hitaca, najvjerovatnije iz automatskog oružja. Automobil sa ubicom se nakon toga velikom brzinom udaljio u pravcu Pravnog fakulteta. Nepun minut kasnije na licu mjesta se našla policijska patrola, a Jovanović je prevezen u Kliničko-bolnički centar sa velikim brojem prostrelnih rana u predjelu grudi i trbušne duplje. Prema tvrdnjama prisutnih, iako je izgubio mnogo krvi, Jovanović je prilikom primanja prve pomoći bio u svjesnom stanju, nakon čega je pao u komu, a operacija je trajala nekoliko sati.

Ispred kliničkog centra sinoć se okupio veliki broj Jovanovićevih poznanika, prijatelja, novinara lista “Dan”, drugih redakcija i nekoliko opozicionih lidera i partijskih funkcionera. Prema nezvaničnim informacijama, policija je blokirala cio grad, pokrenula potragu, a prema još nepotvrdjenim informacijama, pronadjeno je nekoliko automobila koji su odgovarali opisu i privedeno nekoliko osoba. O dosadašnjim rezultatima istrage, policija se do momenta slanja ovog izvještaja nije oglašavala. Ni iz Kliničko-bolničkog centra u Podgorici, i pored najava, do sada nije izdato zvanično saopštenje.
* * * * *
POVODOM UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA, DIREKTORA I GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA DNEVNIKA “DAN”, IZJAVU ZA NAŠ PROGRAM DAO JE POMOĆNIK UREDNIKA TOGA LISTA MILI PRELEVIĆ


PRELEVIĆ
“Dan” je nezavisna, slobodna novina zahvaljujući, prije svega, Dušku Jovanoviću, koji je bio stub ove novine. Znali smo da je bilo i prijetnji i da je bilo mnogo onih kojima se nije dopadalo kako “Dan” piše, to pokazuju i brojne tužbe ljudi iz vlasti i bliskih vlasti koji su tužili našu novinu, ali ja ipak lično nijesam očekivao da će se neko usuditi da ide do kraja, da napravi takav teroristički zločin kao što je sinoć urađeno. Duško Jovanović je, po meni, bio simbol nezavisnog novinarstva u Crnoj Gori i zbog toga je vjerovatno bio smetnja mnogima. Sada je na crnogorskim vlastima da saznaju ko je ubio Duška Jovanovića i zašto, jer Crna Gora je isuviše mala da se to ne bi saznalo, jer mi u Crnoj Gori maltene znamo ko je koje vjere, ko je kog glasao, ko je s kim kum, a Duško Jovanović je bio isuviše veliki čovjek za crnogorske prilike da njegovo ubistvo ostane nerasvijetljeno i očekujemo od crnogorskih vlasti da to brzo urade, jer neko za to mora biti kriv.
* * * * *
POSLENICI JAVNE RIJEČI NAJOŠTRIJE OSUĐUJU UBISTVO GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA “DAN”-A, UZ OCJENU DA JE OVO UBISTVO NAČIN ZASTRAŠIVANJA I OSTALIH NOVINARA, TE DA JE NEOPHODNO ŠTO PRIJE RASVIJETLITI OVAJ ZLOČIN


RSE
“Najoštrije osuđujemo izvršioca ovog gnusnog zlodjela, ali još više one koji su ga planirali i naredili”, rekao je Savo Gregović, predsjednik Udruženja novinara Crne Gore povodom tragične smrti Duška Jovanovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnika “Dan”. “Javna riječ je u Crnoj Gori dugo praćena, privođena i hapšena, a konačno i ubijena”, rekao je Gregović.
GREGOVIĆ
Podli i kukavički pucnji iz klasične “sačekuše” u Duška Jovanovića, direktora i glavnog urednika dnevnog lista “Dan”, su upravo hici u medije i novinarsku slobodu. Dakle, novinar kome su prijetili, koji je zatvaran, čija je novina permanentno na optuženičkoj klupi, između ostalog i zato što za nju nije bilo tabu tema, ubijen je praktično na radnom mjestu ispred svoje redakcije, u glavnom gradu Crne Gore, u kojoj se verbalno proizvodi valjda najviše demokratije u svijetu. Na žalost, ta demokratija iz priče ne štiti ni poslenike javne riječi, na žalost ni građane uopšte, što ovaj teški zločin i najbolje ilustruje.
RSE
Jovanka Kovačević, potpredsjednik Udruženja profesionalnih novinara Crne Gore, osuđujući ubistvo Jovanovića rekla je da je ovaj zločin neophodno što prije rasvijetliti.
KOVAČEVIĆ
Naše Udruženje osuđuje ubistva kao način riješavanja bilo kakvih sukoba, pogotovo osuđujemo ubistvo poslenika javne riječi, jer su ona jedan od ciljeva zastrašivanja drugih novinara. Zato apelujemo na vlast da što prije riješi misteriju ubistva Duška Jovanovića kako bi se pronašli krivci i kako bi se na kraju raščistili i motivi toga gnusnoga djela koga, ponavljam još jednom, naše Udruženje osuđuje.
RSE
Slavoljub Šćekić, glavni i odgovorni urednik dnevnika “Vijesti”.
ŠĆEKIĆ
Zaprepašten sam tim što se desilo. To je jedan monstruozan zločin. Ispaljen je rafal u čovjeka koji je novinar i glavni urednik. Ispaljen je rafal u riječ u Crnoj Gori i ima dovoljno razloga da se niko od nas ne osjeća bezbjednim. Ukoliko policija ne rasvijetli ovaj nezapamćeni zločin, ne znam šta dalje da mislim o njoj. Do sada sam mislio da je nesposobna, a onda ću vjerovatno imati razloga da sumnjam i u druge stvari
* * * * *
PREDSTAVNICI MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA SU, TAKOĐE, OŠTRO OSUDILI UBISTVO DUŠKA JOVANOVIĆA I POZVALI CRNOGORSKE DRŽAVNE ORGANE DA POD HITNO RASVIJETLE TAJ SLUČAJ I OTKRIJU JOVANOVIĆEVE UBICE


RSE
“Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju najoštrije osuđuje ubistvo glavnog i odgovornog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića i očekuje od crnogorskih vlasti da što prije otkriju počinioce tog zločina”, kaže u izjavi za naš program Matijas Aik, portparol beogradske kancelarije OEBS-a.
AIK
Snažno osuđujemo ubistvo Duška Jovanovića, urednika “Dan”-a. Šef naše misije Mauricio Masari izjavio je svoje saučešće porodici Duška Jovanovića i njegovim prijateljima i poziva crnogorsku vlast da počinioce tog djela izvede pred lice pravde. Vjerujemo da slobodnog društva nema bez slobodnih medija i da bi novinari i u Crnoj Gori i u Srbiji trebalo da rade u atmosferi koju ne karakterišu nasilje i strah. Pažljivo ćemo pratiti predstojeću istragu u vezi sa ovim slučajem i, ponavljam, nadamo se da će počinioci tog djela biti otkriveni. Iskreno se nadamo da ovo nije početak kampanje protiv medija od strane pojedinih grupa i da će novinari biti u stanju da svoj posao obavljaju u normalnoj, nenasilnoj atmosferi i bez straha.
RSE
Portparol Komesarijata za međunarodne odnose evropske komisije, Eva Advin, izjavila je danas da su u komisiji šokirani viješću o ubistvu direktora lista “Dan”. “Uz vrlo oskudne informacije koje ovog trenutka imam o tom tragičnom činu, mogu još samo reći da vjerujemo da će policija i vlasti u Crnoj Gori istražiti ovo ubistvo predano i bez odlaganja i da će njegovi izvršioci biti privedeni pravdi”, prokomentarisala je Advin.

Predstavnici “Reportera bez granica”, međunarodne organizacije za zaštitu prava novinara, jutros nijesu željeli da komentarišu ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnika “Dan”. Kako nam je rečeno u sjedištu “Reportera bez granica” u Parizu, ta organizacija još uvijek prikuplja raspoložive informacije o tom događaju, na osnovu kojih će u toku dana izdati saopštenje za javnost.
* * * * *
BIOGRAFIJA DUŠKA JOVANOVIĆA

Duško Jovanović, po struci pravnik, devedesetih je radio kao šef Finasijske policije Crne Gore, a potom je bio i direktor Uprave javnih prihoda.
Bio je politički angažovan kao poslanik jedinstvene Demokratske partije socijalista. Nakon rascjepa u stranci 1997. godine, priklonio se Socijalističkoj narodnoj partiji i Momiru Bulatoviću, čiji je takodje bio poslanik u Skupštini Crne Gore. Jovanović je u parlamentu oštro kritikovao crnogorsku vlast zbog ekonomsko-socijalne politike.

Dok je bio poslanik SNP-a, nepoznate osobe su ga napale ispred zgrade u
kojoj je živeo. Napadači su ga pretukli i oteli mu torbu u kojoj je, prema njegovom svjedočenju, bila dokumentacija. Poslije rascjepa SNP-a 2001. godine, priklonio se struji bivšeg crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića. Iz politike se povukao nakon što je Bulatović odbio da preuzme rukovodjenje novoosnovanom Narodnom socijalističkom strankom.

Jovanović je bio jedan od suvlasnika privatnog preduzeća "YU media mont", osnovanog prije šest godina uz pomoć tadasnje savezne vlade, a koji je osnivač lista "Dan". Uredjivačka politika dana insistira na kritikama crnogorske vlasti i njenoj umiješanosti u šverc cigaretama:
JOVANOVIĆ (ARHIVSKI SNIMAK)
Šverc cigara je mnogo ranije počeo, ali ovo je period kada je to iz nekakvog institucionalnog okvira prešlo u nekakve “povjerljive ruke”. Novac koji je uziman od provizija nije išao preko institucija, a završavao je u nekim “trezorima”, gdje je korišćen, vjerovatno po nalozima odredjenog uskog kruga ljudi.
RSE
Protiv lista "Dan" i uredništva pokrenuto je 30 tužbi za klevetu, uglavnom zbog prenošenja navoda iz zagrebačkog lista "Nacional" o umiješanosti crnogorskih zvaničnika u medjunarodni šverc cigaretama. Protiv Jovanovića je vodjen i postupak pred Haškim tribunalom, jer je njegov dnevnik avgusta 2002. godine otkrio identitet jednog zaštićenog svjedoka. Urednik “Dan”-a je priznao krivicu i izvinio se Tribunalu, nakon čega je tužba iz Haga povučena.

Prošlog ljeta Jovanović je bio priveden u kragujevački Opštinski sud zbog sumnjivog ugovora njegovog preduzeća “YU media mont” sa kragujevačkom "Zastavom".

Kako nam je rečeno u redakciji, 40-godisnji direktor i glavni i odgovorni urednik “Dan”-a, Dusko Jovanovic i njegova supruga Slavica čekali su dijete.
XS
SM
MD
LG