Dostupni linkovi

Državni tužilac naložio policiji u Beranama da se identifikuju lica koja su veličala četnički pokret


Dragoljub Mihailović, komandant nekadašnje Jugoslovenske vojske u otadžbini, bio je komandant četničkih formacija u toku Drugog svjetskog rata u Srbiji, koje su počinile brojne zločine zbog čega je osuđen na smrt (ilustrativna fotografija)

Državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, je naložio policiji u Beranama da identifikuju lica koja su učestvovala u veličanju četničkog pokreta i pokrenu prekršajni postupak.

To je saopštila Građanska inicijativa "21. maj" koja je 8. avgusta podnijela krivičnu prijavu protiv određenog broja osoba koje su u mjestu Zaostro, u opštini Berane, veličali četnički pokret i vrijeđali po osnovu nacionalne, vjerske pripadnosti i etničkog porijekla.

Kako su naveli u prijavi okupljanje neočetničkih pristalica je kod aktivista "21. maja" zazvalo osjećaj straha i uznemirenosti, zbog čega su pozvali nadležne da provjere da li u tim radnjama postoje elementi krivičnog djela ili prekršajne odgovornosti, navodi se u saopštenju.

Tužilac je ocijenio da u video sadržajima koji su dostavljeni, sa Facebook profila "Mojkovački fantom", nema elemenata krivičnog djela za koje je nadležno tužilaštvo, već se radi o prekršaju iz Zakona o javnom redu i miru.

"Pozdravljamo brzu reakciju Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju", zaključuje se u saopštenju GI "21.maj".

Proslava pristalica četničkog pokreta je organizovana pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, navode u građanskoj inicijativi.

Episkop budimljansko-nikšićki SPC Metodije Ostojić je tokom okupljanja veličao vođe četnika u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića.

Dragoljub Mihailović, komandant nekadašnje Jugoslovenske vojske u otadžbini, bio je komandant četničkih formacija u toku Drugog svjetskog rata u Srbiji, koje su počinile brojne zločine zbog čega je osuđen na smrt.

Četnički vojvoda Pavle Đurišić je kao komandant četničkih jedinica u Crnoj Gori sarađivao sa italijanskim i njemačkim okupatorima. Četnička jedinica pod njegovom komandom najveće zločine počinila je u regionu Sandžaka nad muslimanskim stanovništvom – od Foče preko Pljevalja do Bijelog Polja.

Mihailoviću je držan je parastos u jednoj od crkava SPC u kotorskoj Opštini 18. jula, ove godine.

XS
SM
MD
LG