Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parastos Mihailoviću, Crna Gora toleriše promociju zločina?


Demonstrant drži sliku Dragoljuba Draže Mihailovića, fotoarhiv

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori održala je večeras (17. jula) ispred bogomolje Svetog Nikole kod Herceg Novog parastos četničkom komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću, obilježavajući tako 72 godine od strijeljanja tog ozloglašenog saradnika okupatora, koga je vojni sud u Beogradu proglasio ratnim zločincem.

Parastos Mihailoviću održan ispred crkve na Žlijebima kod Herceg Novog u organizaciji nevladinog udruženja nazvanog Srpski soko. Srpska pravoslavna crkva istovremeno je obilježila i 100. godišnjicu masakra nad ruskom carskom porodicom Romanov.

Sve je prošlo bez incidenata, pošto policija nije dozvolila protest Udruženja boraca NOR-a i antifašista Cetinja ispred crkve. Parastosu nije prisustvovao mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, ali je u besjedi u manastiru Rustovo, osim o zločinu nad carskom porodicom Romanov pomenuo i, kako je rekao, “mučeničku smrt Draže Mihailovića, koji je takođe na današnji dan postradao od iste te bezbožne ideologije i koji je, iako ga danas osporavaju i proglašavaju zločincem, dobio orden i od Trumana i Šarla de Gola”.

Parastos ratnom zločincu Mihailoviću, ponovo je uzburkao duhove i naišao na brojne osude onih koji u tome vide još jedno uplitanje SPC u politiku i udaranje na antifašističke temelje Crne Gore. Burno su reagovali kako predstavnici države, tako i nevladinog sektora i dijela opozicionih stranaka.

Tako je Ministarstvo kulture, taj čin ocijenilo kao provokatorski i nedopustiv i sa istorijskog i sa kulturološkog stanovišta.

"Mislim da država ne smije da toleriše promociju zločina i mislim da, u skladu sa onim što deklarativno tvrdi, treba i da postupa", ocjenjuje analitičarka društvenih prilika u Crnoj Gori i profesorica književnosti Božena Jelušić.

"Revizije istorije su zahvatile čitav region, pa i Crnu Goru", ističe Jelušić, "i na neki način", dodaje, "samo potvrđuju mišljenje Zapada da je riječ o bolesnom prostoru, na kome ljudima nema pomoći".

"Nažalost, Crkve pokušavaju ne samo da zauzmu i obilježe fizički prostor, nego i mentalno-duhovni prostor u građanima, izdajući na taj način svoja temeljna religijska načela. Čini mi se da je pravo vrijeme da se reaguje, da se ovakvim vrstama revizije istorije stane ukraj", riječi su profesorice Jelušić.

Riječi osude i negodovanja, zbog namjere SPC da tiho rehabilituje Dražu Mihailovića, čiji je četnički pokret u Crnoj Gori iza sebe ostavio teške zločine, kao što je pokolj muslimana u Foči, stigle su od Centra za građansko obrazovanje. Tako nešto, prema riječima Damira Nikočevića iz te nevladine organizacije, šteti inače ugroženom antifašističkom duhu Crne Gore. Slavljenje saradnika fašističkih okupatora vrijeđa sve one koji su hrabro dali živote u borbi protiv fašizma, naglašava Nikočević.

"Mi u Centru za građansko obrazovanje (CGO) mislimo da je, prije svega, uloga države Crne Gore da baštini te vrijednosti i da ne dozvoli ni najmanji incident ovakve vrste. Mlade generacije moraju znati što je ko činio tokom Drugog svjetskog rata, ko zaslužuje da se slavi a ko da se osudi. CGO kontinuirano daje doprinos učvršćivanja antifašističkih vrijednosti i ukazuje da je potrebno više raditi na obrazovanju mladih antifašizmu, ali i izgradnji demokratske političke kulture u kojoj neće biti mjesta ovakvim incidentima, niti kompromisa oko bilo kakvih antifašističkih vrijednosti", ističe Nikočević.

Moglo bi vas interesovati: Budvanski politički rat oko 'srpskog oslobađanja' |​ Šta će Žukov u Beranama? |​ Spomenici zločincima testiraju stabilnost Crne Gore |​ Vojvoda Mirko ponovo među Crnogorcima

Da vjerske zajednice moraju biti stožer okupljanja, a ne produbljivanja podjela, smatra i dio opozicionih partija.

Tako je Građanski pokret URA u svom saopštenju naveo kako bi Crkva trebalo da miri, spaja i razumije, a ne da u jednako isključivom maniru nameće "svoje istine" i da Mihailovićeve zločine pravda relativizovanjem drugih.

"Nema tih istorijskih okolnosti i iole utemeljenih argumenata kojima se može pravdati kolaboracija četničkog pokreta sa okupacionim snagama i njihovo zajedničko dejstvo protiv sopstvenog naroda. Tužno je posmatrati pokušaje desničarskih snaga u državama bivše Jugoslavije da homogenizuju svoje biračko tijelo, kroz procese rehabilitacije Mihailovića, Nedića ili promovisanje Ante Pavelića", navodi se u saopštenju Građanskog pokreta URA.

'Poligon za divljanje političkih interesa'

A da se rehabilitacija Draže Mihailovića ne smije dozvoliti, poručili su i iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), kojoj dio opozicije odavno spočitava koketiranje sa vrhom SPC u Crnoj Gori zbog političkog oportunizma, naročito pred izbore.

"Dobro je da su se sjetili da obilježe parastos Draži Mihailoviću, koji je osuđen kao fašista i taj sveštenik Srpske pravoslavne crkve hoće da obilježava taj parastos. E mi smo partija i vlast u Crnoj Gori koja baštini tekovine antifašizma a ne fašizma. I to, zaista, ne smijemo dozvoliti", poručio je poslanik DPS-a Obrad Mišo Stanišić za skupštinskom govornicom tokom zasjedanja zajedničkog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.

Koliko su, međutim, upravo država i njena vladajuća partija inertnošću i pasivnim odnosom dali maha Crkvi da se upliće u politiku i da pokušava da revidira istoriju?

"Država je priznala da njome ne vladaju institucije, nego partije i partijske volje i volje određenih ideoloških čimbenika, kakav je Crkva. Mi smo nečinjenjem samo potvrdili da nijesmo društvo snage institucija, nego da je ovo poligon divljanja političkih interesa", zaključuje analitičarka Božena Jelušić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG